GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu mönstrar den första kullen 18-åringar

De flesta går fortfarande kvar på gymnasiet, men under en dag får 6 000 kallade ungdomar i stället åka till Kristianstad eller Stockholm för att mönstra. Filippa Vernersson åkte till Kristianstad från Växjö, nu är värnplikten obligatorisk för alla oavsett kön.(TT)
Publicerad 12 oktober 2017
””

I åtta timmar får ungdomarna utföra en rad moment som ska testa deras psykiska och fysiska förmågor, bland annat får de cykla tills konditionen sätter stopp.

””

"Leta efter försvunna personer"

Hon är näst på tur och blir hon godkänd är hon intresserad av en plats inom hemvärnet.

””

För att få en placering inom utbildningarna krävs särskilda resultat på de tester som ingår i mönstringen. Sammantaget finns det 4 000 utbildningsplatser.

Det preliminära beskedet kommer samma dag som mönstringen avslutas, men då många inte är klara med gymnasieutbildningen får plikten vänta till efter studenten.

Wictoria Wilbert från Västervik var en av dem som blev godkända under dagen. Hon fick en placering inom hemvärnet.

””

Kvinnor inte lika intresserade

Den nya värnplikten infördes 2017 och gäller för både kvinnor och män, trots det har Rekryteringsmyndigheten bara behövt kalla de som visat motivation. Totalt var 26 000 personer av 90 000 intresserade, enligt myndigheten.

Men av dessa var bara en fjärdedel kvinnor.

””

För Anton Vikstål från Linköping var det en självklarhet att mönstra, en inställning som inte hela umgängeskretsen delade.

””

De som blir antagna är skyldiga att delta, skulle de vägra kan de enligt lag bli vitesförlagda.

””

TT