Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Experten: Lösenord på väg bort

Tio miljoner svenska konton och lösenord är på vift på nätet. Men varför använder vi fortfarande lösenord om de är så lätta att hacka? - Det är föråldrat och andra system kommer bli vanligare, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist.(TT)
Publicerad 22 november 2016

Tv-programmet SVT Dold har med hjälp av en före detta hacker hittat cirka tio miljoner svenska konton och lösenord, som läckt ut på nätet. Uppgifterna kommer från bland annat Linkedin, Dropbox och Yahoo och kan användas av hackare för att få åtkomst till andra konton.

Många använder samma lösenord till exempel till sina e-post- och Facebook-konton och det är när hackare tar sig in där som det blir riktigt farligt. Verksamheten rör sig oftast om ren organiserad brottslighet, säger Per Hellqvist, som är säkerhetsexpert på konsultbolaget Knowit Secure.

Annons

Epost är hårdvaluta

””

Men varför använder vi fortfarande system som är så sårbara? Enligt Hellqvist beror det på att användarvänlighet fick gå före säkerhet i internets barndom.

””
””

Fingeravtryck nästa steg

I framtiden kommer lösenorden att fasas ut eller kompletteras med ytterligare säkerhet, tror Hellqvist. Det vanligaste blir att säkerheten sköts i flera steg, med till exempel både lösenord och en koddosa, som till exempel bankerna använder. Ju fler kombinationer av system ju säkrare blir det.

Dessutom är tekniken på väg framåt med nya sätt att identifiera oss, till exempel genom att avläsa våra unika fingeravtryck och ögon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons