GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD räds inte M och S

Sverigedemokraterna ska gå till val på en "nollvision" för asylinvandringen och tuffare kriminalpolitik. SD-ledaren räds inte konkurrens från S och M på partiets traditionella profilområden. - Nu försöker de andra partierna att möta oss på vår planhalva. Vårt svar är inte att skrika högre, säger Jimmie Åkesson.(TT)

""

Enligt honom ska SD hålla huvudet kallt och presentera väl genomtänkta förslag.

Åkesson presenterade partistyrelsens förslag till partiets valplattform i Örebro på torsdagen. Bland de fyra fokusområdena finns SD:s traditionella profilfrågor migration och lag och rätt.

Moderaterna har på senare tid profilerat sig allt hårdare när det gäller en stram migrationspolitik. Åkesson hävdar dock att skillnaden mellan M och SD fortfarande är stor.

""

Stopp för asyl

Han hänvisar till uttalande från M-företrädare om vad som är rimliga nivåer och jämför med SD:s "nollvision" när det gäller asyl- och anhöriginvandring.

I valplattformen står att Sverige bara ska ta emot asylsökande från våra grannländer och "stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert".

Åkesson pekar också på att partiet ska satsa på en återvändarpolitik som ska se till att utlänningar som begår brott utvisas, att personer som befinner sig illegalt här lämnar landet och att invandrare som inte trivs ska uppmuntras att återvända till exempel genom återvändarbidrag.

USA är modellen

När det gäller hårdare tag mot brottsligheten har konkurrensen hårdnat även med S. Alla partier vill satsa på mer poliser och skärpa straffen. Enligt Åkesson skiljer SD sig från S främst genom att man vill använda samma metoder här som knäckte maffian i USA. Det handlar om att kriminalisera delaktighet i brottsorganisationer och ge polisen ökade befogenheter och nya brottsbekämpningsmetoder.

Ytterligare ett fokusområde för SD är integrationen, som man kallar sammanhållningspolitik.

""

Lyfter vården

Han räknar med att få starkt stöd för förslaget till plattform när den ska behandlas på partiets valkonferens senare i vår.

SD-ledaren konstaterar att partiets fyra fokusområden inför valet stämmer väl överens med väljarnas prioriteringar i opinionsmätningar: migration, integration, lag och rätt samt vård.

SD har lyft vårdpolitiken jämfört med valet 2014. Partiet vill till exempel skärpa vårdgarantin för specialistvård till 30 dagar.

""

TT

Läs mer