Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Levande gran och mindre kött ger grön jul

Julen är helgen då konsumtionen skjuter i höjden och med den miljöpåverkan. Men för den som vill värna om miljön finns saker att tänka på: välj en levande, närodlad julgran framför en i plast, ha lite mindre kött på julbordet och främst av allt - slopa den långa flygresan.(TT)
Publicerad 9 december 2017
””

De Krav-märkta granarna har länge varit en bristvara men på senare år har odlarna blivit fler, och i många större städer går det att beställa hem en Krav-märkt gran över nätet.

Närodlad gran bäst

Annons

Som god tvåa i miljöligan kommer den närodlade, svenska rödgranen. Den doftar jul och kräver mindre skötsel och bekämpningsmedel än kungsgranen, en typ av ädelgran som uppskattats för att den håller barren längre.

””

En gran binder under sin uppväxttid växthusgasen koldioxid, och kan efteråt eldas upp och bli till värmeenergi. Att bära hem en närodlad svensk gran kan enligt LRF därför bli årets mest klimatvänliga insats.

Ett påstående som dock kan tas med en nypa salt, anser Jonas Rudberg:

””

Ät mindre kött

Det sämsta miljöalternativet för den som vill ha gran är plastgranen, även om man räknar på en användningstid på tio år. Plastgranarna produceras ofta i Sydostasien under mindre bra arbetsvillkor, och när de förr eller senare måste slängas innehåller plasten giftiga kemikalier vid nedbrytning eller förbränning. För den som är allergisk men ändå vill ha gran, är dock plastgranen enda alternativet.

Att ha mindre kött på julbordet, välja ekologiska råvaror, satsa på led-slingor i stället för traditionella, och lägga secondhand-prylar i tomtesäcken är andra tips för en grönare jul.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons