1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kvinna rattar ny väg för Citroën

Hon har tagit över en av kronjuvelerna i fransk industri. Som brittiska och kvinna. - Det var otänkbart för bara några år sedan, säger Citroëns vd Linda Jackson. Nu ska hon se till att märket kör in på en ny väg. - Vi kvinnor tänker lite annorlunda, säger hon.(TT)
Publicerad 8 mars 2015

De är försvinnande få annars - de kvinnliga bilcheferna. Linda Jackson har sällskap av Mary Barra på General Motors och Annette Winkler på Smart.

””

Inte minst eftersom så många bilinköp faktiskt avgörs av kvinnor nu för tiden.

””
””

Bygger lag

Hon tycker att det är viktigt med mångfald i bilindustrin

””

I Citroën möts också det franska och det anglosaxiska - en givande kombination, tycker Linda Jackson.

””

56-åriga Linda Jackson utstrålar en enorm energi med sitt kortklippta blonda hår och pigga ögon. Hon går snabbt mellan bilarna i Citroëns monter på bilmässan i Genève där TT träffar henne.

””

Som barn hade hon inget brinnande bilintresse.

””

Första bilen var en Mini.

””

Att hon nu kan ståta med en meritförteckning med nästan 40 år i bilindustrin började som en tillfällighet. En släkting undrade om hon ville ha sommarjobb på Jaguar. Sedan var hon fast.

Tillbaka på banan

Efter en rad befattningar på MG Rover kom hon till Citroën 2005 där hon senare blev ansvarig för märket i Storbritannien och Irland. Ett jobb hon gjorde så bra att Carlos Tavares, som i fjol tillträdde som ny koncernchefen i PSA, där även Peugeot ingår, frågade om hon ville leda Citroëns resa framåt.

Hela PSA har haft det motigt med försäljningsras och förluster. Ägarfamiljen Peugeot tvingades förra året släppa kontrollen efter 200 år och ta in både franska staten och kinesiska fordonstillverkaren Dongfeng som delägare.

Samtidigt lanserades en plan för att vända utvecklingen kallad "Back in the race". Citroën lyckades öka försäljningen med fyra procent i fjol.

””

TT