Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Julblomman - stämningsfull men besvärlig

Härliga dofter och vackra färger. Samtidigt hälsofarliga och i vissa fall extremt huvudvärksframkallande. Nu börjar rusningen efter julblommor. Men för många är den traditionella växtfröjden ett ständigt gissel.(TT)
Publicerad 2 december 2017
””

Allt frid och fröjd då? Nja, inte riktigt.

””

Jonas Höjer säger att förgiftningar från julväxter "i princip inte existerar" men att fall där personer upplevt obehag av växterna är "ganska vanliga".

Annons

Irriterande egenskaper

Julstjärnan kan, liksom den ståtliga amaryllisen, orsaka kräkningar och diarré om man lyckas få i sig dem. Värst är det för små barn och husdjur, som kanske inte kan låta bli att plocka eller kanske till och med smaka på blad och blommor.

””

Hyacinter är en annan besvärlig blomma som ställer till det för många doftkänsliga. Lökväxten är mycket omtyckt, men ändå ofta portad i offentliga miljöer. För den som inte kan låta bli att ta hem den trots risk för huvudvärk, nysningar eller rinnande ögon så finns det numera alternativ.

Vita doftar minst

Helt doftlösa är de inte, men i handeln finns numera hyacinter som inte alls doftar i närheten så starkt som de gjorde förr, säger en av landets hyacintodlare, Björn Lagergren, som driver handelsträdgård i Lenhovda i Småland.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons