Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

53-åringen häktas för hotellmisshandel i Bulgarien

Den svenske man som misstänks ha sparkat en städerska i huvudet på ett turisthotell häktades i dag i bulgarisk domstol. Händelsen har även skapat reaktioner på regeringsnivå. - Jag ber om ursäkt, men jag minns inte, säger den gråtande 53-åringen, enligt bulgariska medier.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Misshandeln på semesterorten Sunny Beach vid Svarta havet har väckt stor ilska i Bulgarien, och fångades av en övervakningskamera. Filmen visar hur svensken kommer gående i en korridor, stannar upp och talar med en 65-årig städerska. De två ser ut att växla några ord innan städerskan böjer sig ner och forsätter sitt arbete. Plötsligt tar mannen sats och riktar en hård spark mot hennes huvud. Kvinnan faller ihop på golvet, samtidigt som mannen lugnt tar sin väska och promenerar därifrån.

53-åringen fördes till tingsrätten i Nesebar vid 11.30 på torsdagen, där han häktades vid klockan 15. Enligt domarna fanns tillräckliga bevis för att han utfört dådet.

””
Annons

"Brutal likgiltighet"

Svensken uppgav i rätten att han kom till Bulgarien eftersom solen hjälper hans psoriasis. Vid ankomsten till domstolen sa han att han var för full för att minnas vad som hände på hotellet.

53-åringens försvarare tryckte i rätten på att svensken samarbetat med utredarna och uttryckt ånger för vad som hänt, och att han därför bara borde vara häktad i 24 timmar.

Åklagaren hävdade dock att han visat en "brutal likgiltighet för rättssäkerheten och lagarna i Bulgarien", och krävde häktning på obestämd tid.

Ingenting ovanligt

I Bulgarien väcker filmklippet chock och ilska. Turister som beter sig illa mot personal på barer och hotell är ingenting ovanligt, enligt journalisten Liyana Pandelieva. Gång på gång sker det utan att åtgärder vidtas. Det har lett till ett stort missnöje hos befolkningen.

””

På torsdagen avgick även ordföranden för det bulgariska hotell- och restaurangförbundet Blagoy Ragin, efter ett uttalande om att "svenskar är känsliga och kan komma att bojkotta turism i Bulgarien", uppger tv-kanalen Nova. Uttalandet väckte så stor irritation att ministern för turism Nikolina Angelkova själv uppmanade Ragin att avgå.

"Som en fotboll"

Städerskan ska enligt bulgariska medier ha blivit chockad och rädd efter att ha sett filmklippet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons