Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höj humöret med en skiva råg

Ta en rågmacka och må bättre. Det är slutsatsen i en ny studie från Lunds universitet. De små grynen gör dig både piggare, gladare och mer alert när du vaknar - och förebygger både fetma och diabetes.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Fibrerna i fullkorn av korn och råg har positiva effekter på både blodsockret och humöret, visar en studie från Lunds tekniska högskola. Och det nya är att effekten går att se i upp till ett halvt dygn efter intaget.

De fullt friska försökspersonerna i studien fick äta rågbröd på kvällen, och effekten undersöktes morgonen efter. Det visade sig att de som åt råg vaknade både piggare, gladare och mättare.

Annons

I vitt bröd ombildas kolhydraterna till snabbt till glukos, vilket får blodsockret att stiga snabbt för att sedan dala lika snabbt igen. Fibrerna i fullkornen däremot, slussas vidare till mag- och tarmkanalen och blir näring till viktiga tjocktarmsbakterier som påverkar blodsockret positivt - och detta har i sin tur betydelse för både humöret och huvudet.

Pratar med hjärnan

””

Förutom att ha en positiv effekt på blodsockret sänks också de så kallade inflammationsmarkörerna i kroppen, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Man såg också ett samband mellan förmågan att reglera blodsockret och resultatet i kognitiva tester.

””

Även i mjöl

Fullkornskärnor ter sig inte alltid så aptitliga för en del av oss. Men studien visade även att de goda effekterna av råg finns kvar även efter att kärnorna malts till mjöl, vilket också är ny kunskap. Anne Nilsson hoppas nu att livsmedelsindustrin ska ta chansen att producera ett större urval av fullkornsprodukter som är lite mer lättuggade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons