Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högsäsong för fickstölder

Högsäsongen för fickstölder har dragit i gång i Sverige. Med värmen kommer också de internationella stöldligorna - som inriktar sig på mobiltelefoner. - Man bör vara misstänksam och ha värdesakerna framtill, säger Peter Enell, polisinspektör på Citypolisen.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

I slutet av maj och början av juni ökar fickstölderna rejält varje år. Från mer blygsamma nivåer går stölderna i Stockholm upp till 1 000-1 300 incidenter per sommarmånad. Det märktes också på nationaldagen nyligen, då polisen grep ett antal misstänkta ficktjuvar.

””

Mobiltelefoner attraktiva

Annons

Den stora ökningen av fickstölder inleddes för omkring sex år sen. Polisen kopplar den till att fler har mobiltelefoner i dag.

””

De största riskzonerna ser Peter Enell i Gamla stan, i tunnelbanan och på krogarna vid Stureplan i centrala Stockholm, men också på centralstationerna i medelstora städer runt om i Sverige. Tjuvarna jobbar ofta i team, där en person avleder offrets uppmärksamhet, medan en annan försöker komma åt värdesaker.

"Var lite misstänksam"

””

Hans råd om man exempelvis sitter i en park är att ha värdesakerna framför sig, inte bakom. Och om det kommer fram någon okänd och ställer frågor så bör man vara lite misstänksam och vaksam.

””

Ligorna stannar längre

Fickstöldernas högsäsong börjar trappa ned i september, varpå den ligger på lägre nivåer fram till julhandeln. Men polisen har också sett att stöldligorna börjat dröja sig kvar längre tid i Stockholm än tidigare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons