Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler unga afghaner kan få stanna

Afghaner äldre än 18 år har i flera fall beviljats uppehållstillstånd i Sverige eftersom de saknar kontakter i hemlandet och riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling". Därmed har migrationsdomstolarna upphävt beslut som fattats av Migrationsverket, rapporterar Svenska Dagbladet.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Afghaner äldre än 18 år har i flera fall beviljats uppehållstillstånd i Sverige eftersom de saknar kontakter i hemlandet och riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling". Därmed har migrationsdomstolarna upphävt beslut som fattats av Migrationsverket, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu har Mig­rationsöverdomstolen gett prövningstillstånd i ett liknande ärende. Det kan i förlängningen innebära att praxis ändras och att fler unga ensamkommande afghaner får uppehållstillstånd. Asyljuristen Volkan Yesil bedömer att överdomstolens utslag skulle påverka flera tusen afghaner.

Annons

Viktigt i sammanhanget är tidpunkten för asylansökan. Den som ansökte före den 24 november 2015 har möjlighet att beviljas permanent uppehållstillstånd, eftersom de tillfälliga uppehållstillstånden infördes den hösten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons