Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre räknar med hård brexit

Rapporter om framsteg i brexitförhandlingarna gör att allt fler ser en minskad risk för en så kallad hård brexit, visar en Reutersenkät. Huvudscenariot är att ett handelsavtal finns klart när Storbritannien lämnar EU.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan ett handelsavtal på plats har minskat till 25 procent, enligt en Reuters-enkät med tongivande ekonomer. Det kan jämföras med 30 procent i motsvarande enkät i oktober.

De tillfrågade ekonomerna har tagit intryck av medieuppgifter om att London och Bryssel har närmat sig varandra inför toppmötet den 14 december, både vad gäller den brittiska slutnotan för landets EU-åtaganden, samt om hur gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland ska se ut när Storbritannien lämnar EU våren 2019.

Annons

Den senaste enkäten genomfördes 27-30 november.

Det troligaste alternativet till ett handelsavtal mellan Bryssel och London vid EU-utträdet är enligt enkäten att handeln regleras av Världshandelsorganisationen WTO:s regelverk.

En tredje väg vore att låta britterna ansluta sig till EES-avtalet och därmed kvarstå inom EU:s tullunion, medan det minst troliga scenariot anses vara att britterna väljer att riva upp beslutet om lämna EU.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons