Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

December är här - då ökar bostadsbränderna

Levande ljus och brinnande lyktor utomhus. I december ökar antalet bränder i hemmet i jämfört med resten av året. Rick Johansson och hans familj vet hur illa det kan gå om ljus inte släcks. - Vi lämnade en utomhuslykta tänd och trodde aldrig att det skulle vara farligt.(TT)
Publicerad 3 december 2017

För snart tre år sedan på juldagsmorgonen upptäckte Rick Johanssons fru att huset var i lågor. Kvällen innan hade en ljuslykta utanför ytterdörren inte släckts - familjen trodde inte det var farligt.

””

Men familjen är inte ensam. Varje år i december sker runt 1 000 bostadsbränder i Sverige, jämfört med i genomsnitt 5 800 årligen, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

December mer riskfyllt

I det flesta av fallen leder det inte till att människor mister livet. Men ungefär 100 personer omkommer årligen och runt 15 av dem i december. Förra året stack ut - preliminärt dog 20 personer. Hittills i år har 94 personer omkommit och antalet lär öka den kommande månaden, tror Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

””

Vanligen beror husbränderna på att fler tänder ljus i december och glömmer att släcka dem, men precis som under resten av året, också för att folk glömt att stänga av spisen.

””

Antalet brandlarm ökar

Enligt SOS Alarm ökar antalet larmsamtal om bostadsbränder med runt 45 procent i december jämfört med perioden februari-november. I många av fallen beror det på att hushållet saknat en fungerande brandvarnare.

””

"Finns inga säkra ljus"

I Rick Johanssons fall hann brandvarnaren inte börja tjuta innan hela familjen tagit sig ut ur huset. I dag bor de i ett nybyggt hus och vill aldrig mer uppleva juldagen för snart tre år sedan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons