Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dags för ännu en myggjakt

Känns älgar lite för stora eller björnar för läskiga? Då kanske det är myggor du ska jaga, och samtidigt hjälpa Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att hitta nya arter. SVA kommer i sommar att starta ett nytt mygginitiativ, och uppmanar människor att skicka in myggor som försöker bitas.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Känns älgar lite för stora eller björnar för läskiga? Då kanske det är myggor du ska jaga, och samtidigt hjälpa Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att hitta nya arter.

SVA kommer i sommar att starta ett nytt mygginitiativ, och uppmanar människor att skicka in myggor som försöker bitas. 2013 genomfördes samma initiativ och då påträffades Anopheles algeriensis, en för Sverige ny art.

Annons

SVA vill att myggjägarna fångar insekten i en burk eller liknande. Den ska man sedan lägga i frysen, så myggan dör. Därefter skickar man den till SVA.

"Förra sommaren hittade jag själv nilfebersmyggan i Skåne, för första gången i Sverige. Det är en mygga som kan sprida flera sjukdomar, och därför är vi intresserade av att få reda på var den finns. Vi skulle vilja att folk som blir bitna av myggor i öppna, kustnära områden i Sydsverige fångar och skickar in myggor till oss på SVA för artbestämning", säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid SVA, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons