Dags att blanda smet och grädda
Enligt Bibeln var det ärkeängeln Gabriel som berättade för jungfru Maria (Vår Fru) att hon var havande och skulle föda Guds son nio månader senare, vilket alltså blev på juldagen.
Den 25 mars kallas därför Marie bebådelsedag, även känd som vårfrudagen - vilket i sin tur blev våffeldagen i folkmun - och på den vägen är det.
Det vi i dag kallar våfflor kommer från sent 1800-tal. Före dess hade vanligt folk knappast råd att lyxa till det med dyrbarheter som vitt mjöl, smör, ägg och vispgrädde, noterar Nordiska museet.
I dag är det enklare. Ett våffeljärn kan man hitta för några hundralappar och vill man göra det enkelt för sig använder man färdig mix till våfflorna. Men det senare är inget för proffsen.
””
Klassiska tillbehör som sylt och vispgrädde kan varieras med mer matiga dito.
””
Och, handen på hjärtat, det finns inget som hindrar att man njuter en eller annan våffla även när det inte är våffeldagen, konstaterar Katarina Ståhl.
””
TT