Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bråk om ledamöter i klimatpolitiskt råd

Ett oberoende klimatpolitiskt råd ska vaka över framtida regeringars klimatpolitik. Men redan innan ledamöterna tillsatts är oppositionen kritisk. Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin är upprörd över att regeringen inte har förankrat de namn som inom kort ska bli ledamöter i rådet.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin är upprörd över att regeringen inte har förankrat de namn som inom kort ska bli ledamöter i rådet.

””

Det klimatpolitiska rådet är en del av det klimatpolitiska ramverket som regeringen, Alliiansen och till viss del Vänsterpartiet blev överens om 2016.

Annons

Enligt Nordin innebar överenskommelsen att man skulle vara överens om vilka rådets först ledamöter skulle vara. Men regeringen har inte velat lämna ut namnen, utan bara de tänkta ledamöternas cv.

Hotar överenskommelsen

””

Klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare Eva Svedling påpekar att man haft en dialog, men tillägger i en skriftlig kommentar att "namnfrågor som dessa är regeringens ansvar".

Tanken är att ledamöterna ska ha en hög och tvärvetenskaplig kompetens.

TT: Vad är ni rädda för? Det är ju oberoende forskare som ska utses?

””

Ska granska

Rådets uppgift är att granska framtida regeringars politik och bedöma hur den ligger i linje med de fastslagna målen. Det ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och sex ledamöter, som utses för tre år.

Nordin påpekar att det är viktigt att det finns en bred politisk förankring kring de första namnen, eftersom de personerna senare ska föreslå sina efterträdare.

TT: Varför tror du att regeringen gör så här?

””

M också kritiskt

Annons

Hela det klimatpolitiska ramverket, inklusive rådet, ska börja verka den 1 januari 2018. Beslut om ledamöterna ska enligt regeringen, fattas "så snart som möjligt."

Även Moderaternas klimatpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard anser att regeringen bryter mot en överenskommelse om en parlamentarisk förankring kring de första ledamöterna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons