Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ausonius inför rätta för 25 år gammalt mord

Den 13 december står John Ausonius, även känd som lasermannen, inför rätta i Tyskland åtalad för ett mord som begicks 1992. Ingen ny bevisning har tillkommit, inga nya vittnen har trätt fram. Men det kan ändå bli en fällande dom.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Hur kommer det sig att John Ausonius först nu står inför rätta i Tyskland? Hans tyska advokat Joachim Bremer är kritisk till åtalet.

””

Ansgar Firsching är juris doktor och advokat från Tyskland, men verksam i Sverige. Han tror att en möjlig förklaring är att man helt enkelt under alla år inte prioriterat fallet eftersom Ausonius redan satt i fängelse i Sverige på livstid.

Annons

"Som ett pussel"

Firsching vill inte avfärda åtalet bara för att det till stor del bygger på indicier.

””
””

25 år mellan brott och åtal är en lång tid, men inget anmärkningsvärt i Tyskland, förklarar Ansgar Firsching. Som exempel nämner han Oskar Gröning, "bokhållaren i Auschwitz", som 2015 dömdes till medhjälp till massmord mer än 70 år efter att andra världskriget tagit slut och DDR-politikern Erik Mielke som 1991 dömdes för ett mord som begåtts 1931.

Livstid väntar

Hur stor sannolikheten för en fällande dom är vill Firsching inte spekulera i, men påpekar att i Tyskland måste åklagaren i ett första skede begära att domstolen tillåter att åtal väcks. Domstolen ska ta ställning till om man på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom, i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning, och att den åberopade bevisningen kommer att bekräftas under huvudförhandlingen. Det händer att domstolar inte bifaller åtal.

Skulle John Ausonius dömas för mord innebär det enligt tysk lag livstid. Vid den rättsinstans, Landgericht, som han nu står åtalad finns ingen möjlighet att överklaga. Det som går att göra är att begära revision, om till exempel fel begåtts under rättegången.

John Ausonius är 64 år. Han greps sommaren 1992 och har suttit inspärrad sedan dess. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag. Fälls han i Tyskland väntar minst 15 år till i fängelse, då det är minimitiden för ett livstidsstraff.

Hur mår John Ausonius i dag?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons