Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt färre drabbas av stroke

Förra året drabbades ungefär 26 500 personer i Sverige av stroke - en siffra som innebär att trenden med allt färre strokedrabbade under 2000-talet fortsätter. Även dödligheten i sjukdomen fortsätter att minska, visar nya siffror från Socialstyrelsen.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Förra året drabbades ungefär 26 500 personer i Sverige av stroke - en siffra som innebär att trenden med allt färre strokedrabbade under 2000-talet fortsätter.

Även dödligheten i sjukdomen fortsätter att minska, visar nya siffror från Socialstyrelsen. För både män och kvinnor rör det sig om en minskning på närmare 40 procent mellan 2002 och 2016.

Annons

"Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården", säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns dock regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande. Högst dödlighet är det i Kalmar, 30 procent, och Södermanland, 29 procent. Lägst var dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland, där andelen avlidna inom 28 dagar var mindre än 24 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons