Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

145 000 barn saknar det nödvändigaste

Sju procent av alla barn som bor i Sverige, 145 000 personer, lever i familjer där inkomsterna inte täcker de nödvändigaste levnadskostnaderna. Det är familjer som har så kallad låg inkomststandard, enligt en genomgång som Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Sju procent av alla barn som bor i Sverige, 145 000 personer, lever i familjer där inkomsterna inte täcker de nödvändigaste levnadskostnaderna.

Det är familjer som har så kallad låg inkomststandard, enligt en genomgång som Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort. Medianvärdet för arbetsinkomsten för de familjerna ligger på 100 000 kronor per år, om hushållet består av två sammanboende föräldrar.

Annons

Hälften av alla barn har i stället en hög inkomststandard, vilket innebär att familjens inkomster skulle räcka för att betala de nödvändigaste levnadsomkostnaderna för en lika stor familj till.

Resterande drygt 40 procent låg enligt SCB mellan dessa två grupper.

I hög- och medelinkomstfamiljer ligger medianvärdet för arbetsinkomsterna på nästan 700 000 kronor per år.

Låg inkomststandard är vanligare i familjer med utländsk bakgrund som inte har varit i Sverige så länge och i familjer med en ensamstående förälder, främst en mamma.

Statistiken gäller 2015, vilket är de senast kända siffrorna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons