Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öresundsbron blir adventsljusstake i år

Öresundsbron har fyra 203,5 meter höga pyloner och varje söndag i advent kommer varje pylon att lysa upp lite extra i mörkret - som en alternativ adventsljusstake i juletid. Första ljuset i toppen av den ena pylonen tänds klockan 15 på söndag.(TT)
Publicerad 1 december 2017

"Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Vi har flygplatsen precis intill och har därför riktat lamporna så att de inte ska störa planen", säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbrokonsortiet, i ett pressmeddelande.

Öresundsbron har varit julpyntad tidigare, då nödbelysningen på tågdäck bildat en julig ljuskedja förut. Men just nu pågår ett arbete med att byta ut den belysningen. Och det är därför som de fyra karaktäristiska pylonerna på Öresundsbroförbindelsen förvandlas till en adventsljusstake.

Annons

Brons nya julbelysning kommer att dra mindre energi än den förra, förklarar Hergart. För att skapa rätt färg kommer ett orange-gult glas att omge de 56 vit-blåa led-lamporna - 14 på toppen av varje pylon.

Mellan klockan 15 och 09 till och med nyårsafton ska Öresundsbron sprida julstämning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons