Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Det går inte att förstå att han är borta"

Ulf Stark var författaren som tog barns och ungdomars känslor på allvar. Med en Augustprisnominering i fjol visade han verkshöjd in i det sista. Nu sörjs den omtyckte barnboksförfattaren av sina närstående och kollegor.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Ulf Stark diagnostiserades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen, 72 år gammal.

””

Stark, en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som "Kan du vissla Johanna?" och "Min vän Percys magiska gymnastikskor" på sitt cv, var aktiv ända in i slutet, enligt Orlov som säger till Dagens Nyheter att han hann färdigställa ytterligare en bok innan sin död.

Annons

Tilltro till läsaren

Bland vännerna möts dödsbeskedet av stor sorg. Illustratören Stina Wirsén samarbetade senast med Ulf Stark i boken "Systern från havet" som gavs ut 2015. Hon visste om att han var allvarligt sjuk, men har svårt att ta in att han är borta.

””

Wirsén beskriver Ulf som en mycket kreativ person med stark integritet, en person som inspirerade andra att skriva uppriktigt om riktiga ämnen och verkliga känslor även om böckerna vänder sig till små barn:

””

"Allvar och intelligens"

Starks böcker fick även liv i tv-rutan och på bioduken, ofta med manus skrivna av honom själv.

Skådespelaren Börje Ahlstedt, "farfar" i filmen "Percy, Buffalo Bill och jag", minns en "mycket sparsmakad man" med värme.

””

För regissören Ella Lemhagen var det möjligheten att få arbeta tillsammans med Stark som gjorde att hon tackade ja till att regissera filmen "Tzatsiki, morsan och polisen".

””

Egna erfarenheter

Ulf Stark har hyllats för sin förmåga att ta barns och ungdomars känslor på allvar samtidigt som han behärskade bruket av humor. Ofta byggde han sina berättelser på sina egna upplevelser som barn - som i "Systern från havet" där rollfiguren Margareta hellre vill ha en hund som lekkamrat än det finska krigsbarnet Sirkka.

””

Åsa Warnqvist, forskningsledare på Svenska barnboksinstitutet, säger att Ulf Starks författargärning är av sådan enorm betydelse att den knappt går att sammanfatta:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons