Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bergman firas i hela Sverige

Nyproducerade kortfilmer i Bergman-anda, dokumentärer om personen och konstnären Ingmar Bergman och samarbeten med skolor kommer att fylla 2018. Året då Bergman skulle ha fyllt 100 år. Filmerna har digitaliserats, outgivna texter blir böcker och flera nya dokumentärer produceras om Ingmar Bergman till 2018.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Filmerna har digitaliserats, outgivna texter blir böcker och flera nya dokumentärer produceras om Ingmar Bergman till 2018. Programmet presenterades mitt i en utställning av kostymer från Bergmans filmer på Hallwylska museet i Stockholm som har tjuvstartat Bergmanåret.

Men Katinka Faragó, produktionsledare och producent för flera av Ingmar Bergmans filmer, vill lyfta fram hans personliga egenskaper till 100-årsjubileet.

””
Annons

Skulle aldrig tafsa

Förutom att Bergmans egna filmer ska visas görs också en rad kortfilmer i Bergmans anda av kända regissörer som Tomas Alfredson och Pernilla August. "Bergman revisited" heter projektet. En av kortfilmerna - "Fettknölen", en satir gjord av Liv Strömquist och Jenny Magnusson - får premiär på filmfestivalen Sundance i januari.

Film -, tv- och teaterbranscherna är några av de yrken som har skakats av berättelser om sexuella övergrepp under metoo-kampanjen. Katinka Faragó tror att Ingmar Bergman hade reagerat på det som kommit fram om han hade levt i dag.

Hon berättar att vid inspelningen av "Höstsonaten" så ringde Ingrid Bergman till sina döttrar och sade att "ni måste komma och kolla för det är bara kvinnor i inspelningsteamet".

””

Skuggan av Bergman

Förlaget Norstedts ger ut 40 böcker med Bergmans texter och alla Bergmanfilmer kommer att finnas tillgängliga på biodukar runt om i landet.

Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman menar att det går att fira mer än bara ett år. Han säger att svenskarna alltid har varit den mest svårflörtade publiken, men att det börjar vända.

””

Men han tror också att det gör skillnad att det nu kommer en generation som inte har växt upp i skuggan av allt som Ingmar Bergman gör.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons