Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Akademiledamöters bild av profilen går isär

Från "Det fanns inga rykten" till att kulturprofilen "hade ett rykte för att kladda". Bilden av det som inträffat är långt ifrån samstämmig bland de ledamöter i Svenska Akademien som låtit sig intervjuas av Svenska Dagbladet.(TT)
Publicerad 9 december 2017
””

18 kvinnor har i Dagens Nyheter tidigare vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien. Akademien har beslutat att klippa alla band med mannen, den så kallade kulturprofilen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Men att det skulle ha funnits rykten om profilens agerande är något som Per Wästberg inte tagit del av. Minnet sviker först hos Horace Engdahl, som sedan dock minns att Expressen skrev om hur flera kvinnor anklagade profilen för övergrepp under sent 1990-tal.

Annons

"Jag minns dunkelt det rykte som var i svang 1997. Det var före mitt inval i Akademien, men det diskuterades vid något tillfälle i de kretsar jag tillhörde." skriver han i ett mejl till SvD.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons