Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Akademiens pengar går mest till män

De senaste tolv åren har nästan två tredjedelar av Svenska Akademiens prispengar gått till män, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt". Det allra största priset Akademien delar ut är Nobelpriset i litteratur, men utöver det delar institutionen ut priser och stipendier på miljontals kronor varje år.(TT)
Publicerad 7 december 2017

De senaste tolv åren har nästan två tredjedelar av Svenska Akademiens prispengar gått till män, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt".

Det allra största priset Akademien delar ut är Nobelpriset i litteratur, men utöver det delar institutionen ut priser och stipendier på miljontals kronor varje år. Exakt hur mycket det gäller är oklart.

Annons

Sedan 2005 har Svenska Akademien delat ut 839 stipendier och priser varav 58 procent gått till män och 42 till kvinnor. När det gäller de stipendier med allra högst prissumma har omkring 70 procent tilldelats män.

Ingrid Elam, dekan för den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet, tycker att siffrorna är anmärkningsvärda då utgivningen av svensk skönlitteratur är jämn mellan män och kvinnor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons