Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spänt mellan Ryanair och svenska piloter

Svenska piloter anställda i flygbolaget Ryanair har under de senaste månaderna i strid ström gått med i facket. Nu kommer också krav på kollektivavtalsförhandlingar, enligt Svensk pilotförening (SPF).(TT)
Publicerad 6 december 2017
””

Enligt Lindgren har SPF tidigare haft ett fåtal medlemmar som varit anställda på Ryanair. Då har det huvudsakligen handlat om medlemmar som önskat vara med i facket i händelse av att något "gått snett". Något större intresse av att bli företrädda i kollektivavtalsförhandlingar har inte funnits.

Men under hösten har det skett förändringar. Under den senaste tremånadersperioden har ett 40-tal, cirka 80 procent, av de svenska Ryanair-piloterna anslutit sig till SPF.

Annons

"Vill inte medverka"

””

Organet Lindgren hänvisar till är European Employee Representative Council (EERC), vilket består av piloter anställda i bolaget. Enligt SPF ska detta organ och Ryanair först arbeta fram ett ramavtal för bolagets piloter i Europa. Därefter kan det ske förhandlingar mellan företaget och SPF om ett avtal som kan anpassas till svensk arbetsmarknad.

””

TT: Vad innebär det?

””

"Många har lämnat"

Enligt Svensk pilotförening har det aldrig förekommit några riktiga förhandlingar med Ryanair. I stället har det handlat om "take-it-or-leave-it"-bud från bolagets sida. Men i och med att arbetsmarknaden för piloter på senare år förbättrats så är bolaget pressat. Ryanair har under hösten tvingats ställa in mängder av flygavgångar till följd av pilotbrist.

””

TT har sökt Ryanair med specifika frågor om Svensk pilotförening och bolagets pilotsituation. Bolaget har återkommit med allmänna skriftliga svar där man skriver att "Ryanair har upprepade gånger de senaste veckorna bekräftat att bolaget inte kommer att engagera sig i den så kallade EERC, RPG, REPA eller någon annan grupp som företräder pilotfack eller konkurrerande flygbolag".

Ryanair skriver också att man hittills rekryterat 1 100 piloter under 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons