Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya forskningsrön ska öka matproduktionen

Regeringen satsar 78 miljoner kronor på forskning om livsmedel med syftet att öka matproduktionen. - Vi kan inte ha gårdagens svar på morgondagens frågor, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).(TT)
Publicerad 1 juni 2017

I dag beslutar regeringen om en forskningssatsning på 78 miljoner kronor fördelat på åren 2017-2019. Den största delen - 50 miljoner - går till att inrätta ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel, dessutom får Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 15 miljoner kronor för en forskarskola för industridoktorander.

””

Paket nummer tre

Annons

Han nämner livsmedelsteknik och "nya spännande" livsmedel som möjliga forskningsfält, men exakt vad det ska forskas kring måste akademin och industrin komma fram till.

Ytterligare satsningar är 9 miljoner kronor för att utveckla inkubatorer som ska stödja innovatörer och företag i tidiga skeden så att nya idéer kan kommersialiseras samt 4 miljoner till en "samverkansarena" för branschens olika aktörer.

Forskningssatsningen är åtgärdspaket nummer tre i regeringens livsmedelsstrategi, som totalt omfattar 1 miljard kronor på tre år.

Ska öka matproduktionen

Regeringen har kommit överens om målen i livsmedelsstrategin med Vänsterpartiet och Alliansen, men partierna har inte lyckats enas om vilka konkreta åtgärder som ska genomföras.

Huvudsyftet med strategin är att öka svensk matproduktion och att samtidigt skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. I dag har Sverige en självförsörjningsgrad på 50 procent, om den skulle öka med 10 procentenheter skulle det innebära runt 10 000 nya jobb, enligt Bucht.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons