Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde: En stor lättnad

EU- och handelsminister Ann Linde (S) är lättad efter överenskommelsen mellan EU och Storbritannien. Men nästa fas i förhandlingarna riskerar att bli ännu tuffare. - Det kommer att bli väldigt svårt, säger hon.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Ann Linde säger att man nu kan pusta ut innan efter uppgörelsen mellan EU och Storbritannien, som gör att man kan gå vidare till nästa fas, som handlar om bland annat förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

Linde håller med Donald Tusk om att det är svårt att göra slut, men att det kan vara ännu svårare att inleda en relation.

””
Annons

Utdraget och komplicerat

Ett så stort avtal har EU inte förhandlat fram tidigare, poängterar Linde. Det kommer att bli tekniskt komplicerat.

””

Trots det visar det här genombrottet att parterna är beredda att gå vidare.

””

Ett uteblivet avtal skulle innebära kostnader på två miljarder kronor för svenska företag, enligt Linde. Alternativet hade varit att gå över till Världshandelsorganisationen WTO:s regler med stora tullar och omkostnader.

Hoppas på tullfrihet

Hur avtalet till slut kommer att bli kommer att påverka många svenska företag. Om det liknar reglerna för EU:s inre marknad kommer påverkan inte bli så stor. Hamnar avtalet däremot närmare WTO-reglerna kommer det att slå mot svensk handel, enligt Linde.

””

Den sista februari kommer Kommerskollegium att ge ett underlag till regeringen om svenska handelsintressen inför kommande förhandlingar, som blir en grund för vilka frågor Sverige ska driva internt i förhandlingarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons