Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kolla mobilabonnemanget inför semestern

EU:s beslut att mobiloperatörerna efter den 15 juni inte längre får ta ut tilläggsavgifter för roaming inom unionen är helt klart ett lyft för konsumenterna. Men det betyder inte att alla risker och fällor är undanröjda.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

"Roam like at home" har varit EU-politikernas slagord de senaste åren och i mitten av juni ska det bli verklighet. I princip betyder det att du ska kunna använda telefonen som vanligt när du befinner dig i ett annat EU-land och bara betala enligt ditt svenska abonnemang.

Inte fritt fram

Annons

Men det betyder inte att det är fritt fram att köra så det ryker ur telefonen. Det första som ska kollas är om din operatör över huvud taget erbjuder roaming, vilket det inte finns något tvång på. Den fria roamingen gäller mobiltelefoner och inte surfplattor med mobilt bredband. Telia har redan beslutat stoppa plattsurf utomlands. - De flesta fällorna har blivit undanröjda med den nya regleringen. Du kan använda din datapott på ett helt annat sätt än tidigare och det kommer en varning när datan håller på att ta slut så det finns ingen risk för att drabbas av chockfakturor som för några år sedan, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

””

Höjt pris

Flera operatörer har aviserat prishöjningar med hänvisning till de nya roamingreglerna. Det enda kravet är att de måste informera kunderna om villkorsändringen senast 30 dagar i förväg och även ge missnöjda kunder möjlighet att kostnadsfritt byta operatör. Post- och telestyrelsen (PTS) skriver i ett pressmeddelande att de kommer att följa hur operatörerna sätter priserna med hänvisning till roamingreglerna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons