Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jakt på olagliga telefoner trappas upp

För knappt en månad sedan sändes IS-propaganda olagligt i Mix Megapols nät i Malmö. Nya fordon och ny utrustning ska nu göra Post- och telestyrelsens tillsynsarbete effektivare. Och din egenimporterade trådlösa telefon som inte uppfyller EU-kraven kommer bli lättare att hitta.(TT)
Publicerad 10 december 2017
””

Mobilen kan störas

Myndighetens spektrumtillsyn går ut på att hitta störande radiosignaler från källor i Sverige. Det gäller exempelvis signaler från trådlösa så kallade dect-telefoner som finns i många svenska hem och företag. Specifikt handlar det om egenimporterade telefoner från länder som USA och Thailand, som använder frekvenser som inte är tillåtna inom EU och därför kan störa till exempel mobiltelefonsystem i Sverige.

””
Annons

I dessa fall åker personal från PTS spektrumavdelning till det geografiska område där störningen har rapporterats. Där letar man letar efter störkällan, som kan vara din trådlösa telefon eller en repeater som används för att förstärka mobilsignaler inomhus.

Och nu kommer arbetet att ske med fyra nya fordon i Malmö och Stockholm. Men framförallt handlar det om ny kvalificerad utrustning som är känsligare än tidigare. Den är också mer mobil och kan relativt snabbt flyttas över hela Sverige.

””

Även kontrollen av att sändningstillstånden följs när det gäller vanliga radiosändningar från exempelvis public service som Sveriges Radio, närradio och kommersiella reklamradiostationer ska öka.

””

IS-propaganda olöst

För en knapp månad sedan kuppades cirka 30 minuter IS-propaganda in i Mix Megapols radiosändning i Malmö, troligen genom att någon sände på Mix Megapols frekvens med en stark piratsändare. Just den typen av radiostörning kommer dock inte de nya bilarna att kunna avhjälpa då dessa sändningar ofta är korta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons