Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HQ polisanmäler tidigare chef

HQ Banks tidigare moderbolag, börsnoterade HQ AB, har polisanmält en tidigare chef som ses som delansvarig för bankens krasch. Aktiespararna menar att banken försöker styra fokus från det egna ansvaret. (TT)
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Foto: Scanpix

HQ Banks tidigare moderbolag, börsnoterade HQ AB, har polisanmält en tidigare chef som ses som delansvarig för bankens krasch.

Dessa "händelser" är, enligt Bruce-Martinsson, värdepappersaffärer som inte ser ut att ha gått rätt till, som är "av brottslig karaktär".

Annons

Sedan tidigare har Ekobrottsmyndigheten (EBM) inlett en förundersökning om händelserna i HQ Bank. Rubriceringen är grovt bokföringsbrott och svindleri.

Günther Mårder, vd för Aktiespararna, ser polisanmälan från HQ som ett led i det spel som nu pågår mellan de inblandade aktörerna.

TT: Försöker man styra bort fokus från det egna ansvaret?

Enligt Mårder är det "helt otänkbart" att en enda person bär ansvaret för bristerna i HQ Bank.

Den 28 augusti återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI har HQ Banks tradingverksamhet gjort så riskfyllda värdepappersaffärer att bankens överlevnad riskerats.

Den 30 augusti försattes HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt, och den 3 september kom beskedet att Carnegie tar över HQ Bank.

HQ Bank har överklagat FI:s beslut att dra in tillstånden hos förvaltningsrätten i Stockholm, som för närvarande behandlar ärendet.

Men det tidigare moderbolaget, HQ AB, får inte föra talan, enligt förvaltningsrätten. Detta beslut överklagar nu HQ AB.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons