Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Butiker arbetsmiljöanmälde inte efter terror

Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivare anmäla "tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa" inom 48 timmar till Arbetsmiljöverket. Men i fråga om terrordådet på Drottninggatan den 7 april är det verkligen si och så med den saken.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Bara 15 av de cirka 60 butiker på markplan mellan Olof Palmes gata och Mäster Samuelsgatan, längs de 450 meter som den kapade lastbilen körde, har skickat in anmälan, skriver Arbetet.

””

En majoritet av de totalt 56 anmälningar som kommit in om anställda i butiker, transportbolag, polisen, SL och väktarbolag rör "psykisk chock". De flesta anmälningar berör fler personer än en. Många anställda chockades och har drabbats av sömnsvårigheter och nedstämdhet av faran och de fasansfulla synerna.

Annons

Men tre fjärdedelar av butikerna har alltså inte anmält. En av dem är Clas Ohlson.

I ett svar till Arbetet skriver företagets informationsansvarige Niklas Carlsson: "Vi har, precis som du skriver, inte gjort någon anmälan ännu, dock kommer en sådan att skickas in inom kort."

Enligt Nils Lundwall på Arbetsmiljöverkets akutgrupp kan en arbetsgivare som struntat i att anmäla en allvarlig olycka kan få böter och även fängelse om det senare framkommer att arbetsgivarens försumlighet är orsaken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons