Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brist på humle när allt fler vill brygga öl

Öltörsten släcks av allt fler öltillverkare - på sju år har antalet bryggerier i Sverige ökat från 30 till 280. Med ett ökat sug efter mikro- och hembrygd öl skapas också en brist på den så viktiga ingrediensen för beskan: humle. Varje vecka öppnar i snitt ett nytt bryggeri i Sverige.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Varje vecka öppnar i snitt ett nytt bryggeri i Sverige. Och nu vill allt fler bryggare börja odla sin egen humle, berättar den kommersiella humleodlaren David Ögren på Korngården utanför Staffanstorp.

””

Femtusen kvadratmeter med svenskodlad humle lockar bryggare med hantverksmässigt producerad öl till bland annat Korngården. Här odlas i huvudsak två tyska sorter, men också en svensk gammal sort med ursprung från Näs i Uppland. Men odlingen är liten med internationella mått mätt.

””
Annons

Odlar hemma

I år har David Ögren börjat sälja humleplantor till folk som vill få fart på en odling hemma i liten skala.

””

Trendiga ölsorter som India pale ale (IPA) innehåller mycket humle och med just den sortens ölsug blir behovet av humle ännu större. Att brygga en IPA kräver ungefär tre-fem gånger så mycket humle som en lager, enligt Ögren.

””

"Alle hemman böra humblegård hafva" hette det i en lag från 1734, men redan från 1400-talet var gårdar enligt lag uppmanade att odla humle. Sedan länge är kravet borta och i dag är humleproduktionen i Sverige liten.

””

Viktigt med blandning

Hon säger att öldrickare har större krav på att de ska finnas många olika smaker och att svenskodlad humle inte har alla nyanser som behövs.

””

För bryggare är alltså humle nödvändig för smaken. För andra människor är humle mest ett vackert, grönt inslag i trädgården. Oavsett skäl borrar Malmö museer ner sig i ämnet med utställningen "Med smak av humle", som producerats och visats av Nordiska museet, för att inspirera och lära besökare mer om humleodling - i dag och förr. På Borggården, utanför museet, har fyra plantor nyss planterats och projektledaren Johanna Rylander är där för att se till att humlen börjar klättra ordentligt.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons