Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bitcoin och Trump oroar pristagare

Bitcoin är en farlig bubbla och president Donald Trumps politik skakar USA i sina grundvalar, varnar professor Richard Thaler, mottagare av årets ekonomipris till Nobels minne. Han suckar djupt när TT frågar vad han tycker om Donald Trumps politik, ett år efter den amerikanska presidentens valseger.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Han suckar djupt när TT frågar vad han tycker om Donald Trumps politik, ett år efter den amerikanska presidentens valseger.

””

Föregående USA-regeringar, både demokratiska och republikanska, har normalt haft hundratalet ekonomer och vetenskapsmän som rådgivare. Men i Trumps regering finns knappt några akademiker alls med inflytande över politiken, enligt Thaler.

Annons

"Trump saknar nyanser"

Han är särskilt oroad över Trumps utrikespolitik och beslutet att lämna klimatavtalet från Paris.

””

Trumps idé om att med isolering och protektionism ska stärka USA är helt fel, enligt Thaler.

””

Fast han tror det krävs mycket mer för att helt slå ut en ekonomi och ett land som USA. Och än så länge är skadan av Trumps politik inte omöjlig att reparera, anser han.

””

Detaljer viktiga

På hemmaplan är det i första hand skattereformen som Trump försöker få igenom som oroar pristagaren.

””

I sin forskning har Thaler funnit att viktiga beslut ofta avgörs av tillsynes oviktiga detaljer, som puffar oss i rätt eller fel riktning. Han nämner slagord i en politisk kampanj som ett exempel och pekar på hur den brittiska kampanjen för att vara kvar i EU inför folkomröstningen 2016 förde sin kampanj med slagordet kvarstå ("remain" på engelska).

””

Kan bli väldigt dyrt

Thaler har bland annat specialstuderat det svenska systemet med premiepensioner. Baserat på detta riktar han en kraftfull varning till ansvariga beslutsfattare: Gör inte soffliggarfonden för riskfylld.

””

Bitcoin ger han inte mycket för som betalningsmedel annat än i drogaffärer eller när man gör svarta affärer. Ett problem är just den kraftiga värdeökningen för bitcoin och den turbulenta kursen.

Annons

Han liknar investeringar i bitcoin vid att spela på kasino och tror det blir trångt i dörren när bubblan spricker. Suget efter kryptovalutan är enligt Thaler psykologisk och saknar verklighetsförankring.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons