Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetsskador ska stoppas med sanktioner

Vid nio av tio undersökta byggarbetsplatser slarvas det med föreskrifterna kring vibrerande verktyg. Fackförbundet Byggnads kräver nu sanktioner mot fuskande arbetsgivare. För drabbade Joel Edoff kommer dock skadorna aldrig att bli bättre och de har tvingat honom att byta jobb.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Varje gång han leker med sina barn och reser sig upp från golvet blir Joel Edoff påmind.

””

Joel Edoff lider sedan ett par år av skador i båda händerna efter att i jobbet som betonghåltagare dagligen utsatts för vibrerande verktyg.

””
Annons

Rådet - byt jobb

Via företagshälsovården blev han remitterad till en specialistläkare vid Linköpings universitetssjukhus och vid 26 års ålder fick han beskedet:

””

Joel Edoff, numera 28 år, är dock långtifrån ensam.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att fram till den 24 oktober i år har det gjorts 79 arbetsskadeanmälningar till Försäkringskassan gällande vibrationer som överförs till bland annat armar.

Allt tyder därmed på att årssiffran lär ligga på ungefär samma nivå som de senaste fem åren.

Problemet anses så allvarligt att fackförbundet Byggnads i samband med Arbetsmiljöveckan valde att granska problemet närmare. 1 200 extra genomförda skyddsronder utfördes på stora och små byggföretag. Resultatet är nedslående:

””

Inte värdigt

Resultatet får nu fackförbundet Byggnads att kräva att sanktioner införs mot dem som inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter, liknande det som redan finns kring fallolyckor.

"Det är inte värdigt Sverige av i dag att arbetares hälsa och liv offras på grund av slarv", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en skriftlig kommentar till TT.

Gällande resultatet av undersökningen, säger han:

Annons

"När företagen inte riskerar sanktioner är de mindre benägna att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Helt utan risk kan de som slarvar kalkylera hem en vinst".

Joel Edoff i sin tur efterfrågar en ny lagstiftning även om han själv lämnat branschen och numera jobbar som servicetekniker. Skadorna i såväl underarmarna som händerna kommer han dock få leva med resten av livet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons