Sverige o Världen

Lärare bar berusad chef - fick stroke

kalmar Artikeln publicerades

Långa arbetsdagar, mobbning, stress och tunga lyft i form av en berusad chef på konferens, orsakade en stroke hos en av ekonomihögskolans lärare, enligt en anmälan till försäkringskassan.

I anmälan beskriver läraren hur hon hade en extremt hög arbetsbelastning före julen 2016. Schemat var så tajt att hon inte kunde vara med på vare sig julbord eller fika på jobbet, rapporterar Barometern.

Ett annat skäl bakom situationen som ledde fram till en stroke och en propp i ögat, enligt kvinnan, är att det finns en konflikt mellan andra anställda där det förekommer mobbning och utnyttjande av nyanställda för "olagliga syften".

Även tunga lyft har förekommit. På en konferensresa i november kände sig kvinnan sig tvungen att bära sin berusade chef vid ett antal tillfällen under tre dagar.

  Vidare har hon upplevt en ovilja från ledningen att berätta om planeringen för undervisningstimmar. Sammanfattningsvis menar hon att klimatet på jobbet lett fram till ilska, irritation, stress, migrän och glömska.

  Ledningen anses inte vara villig att lyssna till de anställdas bekymmer och en otydlig planering ledde fram till att en normal arbetsdag under en period sträckte sig från sju på morgonen till nio på kvällen.

  Helén Andersson, dekan vid ekonomihögskolan, har läst anmälan och samtalat med såväl läraren som andra berörda på institutionen. Hon vill inte kommentera uppgiften om chefen som var så berusad att anställda fick bära denne och inte heller förekomsten av påstådda olagligheter.

  – Jag kan inte kommentera det. Försäkringskassan kommer att göra en utredning och jag vill inte förekomma den. Det här är viktiga frågor och det är viktigt att det reds ut.

  Har ni arbetsmiljöproblem på Ekonomihögskolan i Kalmar?

  – Jag vill inte påstå att vi har arbetsmiljöproblem och när det kommer till psykosocial arbetsmiljö så handlar det om hur man upplever olika saker, säger Helén Andersson.

  Vad gäller långa arbetsdagar och övertid - så förekommer det en hel del av den varan.

  – Vi har ett stort utbildningsuppdrag men det är inte lätt att rekrytera. Vi har nya platsannonser ute för ytterligare lektorer. Jag skulle gärna se att övertiden minskade, absolut.

  Den anställda kvinnan är sjukskriven och har fått försämrad syn på ett öga efter stroken och proppen.