Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gyökeres vräker in mål – men ligger lågt

Malmö FF försökte locka honom till klubben i somras men 23-åringen nobbade.
Och som han gjort det.
Anfallaren vräker in mål för Coventry – därför ringde förbundskaptenen Janne Andersson in honom som Zlatan Ibrahimovics ersätter till VM-kvalet.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2021
Viktor Gyökeres i samtal med förbundskaptenen Janne Andersson.
Viktor Gyökeres i samtal med förbundskaptenen Janne Andersson.Foto: Claudio Bresciani/TT

The Championship är inte Champions League – där Gyökeres sannolikt fått visa vad han går för om han nappat på sportchefen Daniel Anderssons erbjudande.

Men den engelska andraligan håller tillräckligt hög klass för att duga som grund för att för att bli uttagen som Ibrahimovics ersättare i VM-kvaltruppen.

Annons

Även om Gyökeres inte ser sin oväntade resa hem till Stockholm på det sättet.

– Jag vet inte om jag är här för att ersätta honom, men jag är här i stället.

Målmaskin i svenskklubb

Med nio mål på elva matcher för Coventry ligger han trea i skytteligan i The Championship – en målproduktion som till väsentlig del bidragit till att klubben ligger trea och på kvalplats.

De som var med förr eller har koll på engelsk fotboll vet att Coventry var en klubb att räkna med en gång i tiden, med klar svensk anknytning.

Landslagsspelare som Roland Nilsson, Magnus Hedman och Tomas Antonelius lirade i Premier League för klubben på 90- och 00-talet. Sedan kom raset, en havererad ekonomi och en tillvaro utan egen arena att spela på.

– Det har varit några tuffa år. Alla i klubben är jätteglada över vara tillbaka i en högre division, säger Gyökeres.

Kontrakt på tre år

Han har själv några vagabondliknande säsonger bakom sig. Efter flytten från Brommapojkarna till Brighton 2017 har han mest varit utlånad.

Förra säsongen avslutades i Coventry. I somras köpte klubben loss honom. Nu sitter han på ett treårskontrakt. Det ser han som en förklaring till succén under hösten.

– Skillnaden mot tidigare var att jag varit med från start och har fått spela kontinuerligt. Det har jag inte fått göra tidigare när jag varit utlånad till klubbarna.

– När man är på lån känns det som att det krävs lite extra. Nu känns det som att jag är en del av laget, säger han.

Annons

Förbundskaptenen Janne Andersson om Gyökeres:

– Han gjorde ett väldigt bra intryck på mig när han var med på januariturnén för ett par år sedan. Vi var väldigt nyfikna på honom och på att följa honom. Det har varit lite blandat för honom, med utlåningar, men nu har han gjort det väldigt starkt med Coventry under hösten.

Låga förväntningar

– Det ska bli jätteroligt att jobba med honom igen. Han är en intressant forwardstyp som jag gillar. Kraftfull. Vi får se hur mycket spel det blir och om det blir spel, men är man med ska man visa upp sig.

Viktor Gyökeres ligger lågt. Får han speltid är det en bonus. Bara att vara på plats ser han som en investering för framtiden.

– Det är jättekul att vara här och hoppas att jag kan göra det bra på träningarna. Jag ska bara njuta, säger Gyökeres, som inte har några förväntningar.

– Jag har inga alls, men det är klart att man alltid vill spela. Jag ska inte förvänta mig så mycket.

Martin Olsson tränade individuellt på tisdagen. Isaac Kiese Thelin klev av träningen med känningar i lårets baksida och ska undersökas av det medicinska teamet.

Sedan tidigare saknas lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf som väntas bli pappa igen vilken dag som helst.

Sverige möter Kosovo på lördag och Grekland på tisdag.

Fakta: Viktor Gyökeres

Född: 4 juni 1998.

Klubb: Coventry.

Tidigare klubbar: IFK Aspudden-Tellus, Brommapojkarna, Brighton, S:t Pauli (lån), Swansea (lån).

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 2/1.

Landslagsdebut: Mot Finland den 8 januari 2019.

Aktuell: Gör succé med Coventry i The Championship, den engelska andraligan. Han har gjort nio mål på elva matcher, senast två när Coventry överraskande slog Fulham med 4–1. Uttagen till VM-kvaltruppen som Zlatan Ibrahimovics ersättare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons