Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ymer avstängd 18 månader: "Orättvist"

Svenske tennisstjärnan Mikael Ymer stängs av 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna, efter beslut av Idrottens skiljedomstol (Cas).
Därmed är han borta från tennisen till 2025 – och missar OS.
"Beslutet är orättvist", skriver Ymer på Twitter.
Tennis • Publicerad 18 juli 2023
Mikael Ymer i en Davis Cup-match i mars i år. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ymer uppger att han 2021 missade tre dopningstester, vilket bryter mot Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

"Jag överklagade domen i ett förhör och frikändes av juryn med tre skiljedomare i juni 2022", skriver Ymer på Twitter.

Ymer: "Orättvist"

Annons

ITF överklagade domen till Idrottens skiljedomstol (Cas), som nu stänger av Ymer i 18 månader.

"I går fick jag veta att skiljedomstolen stänger av mig från professionell tennis i 18 månader, trots att jag har aldrig använt förbjudna substanser. Jag finner därför deras beslut att döma mig orättvist. Utöver det har jag svårt att förstå att de bedömde 18 månaders avstängning vara ett rättvist straff", skriver Ymer som är 51:a på världsrankningen.

De tre överträdelserna skedde under 2021. Den tredje var inför en tävling i Frankrike där Ymer bodde på ett annat hotell än vad han först uppgav i sin vistelserapportering.

Överklagade

"Ymer accepterade de två första överträdelserna men överklagade den tredje då han menade att kontrollanten inte ansträngde sig tillräckligt mycket för att testet skulle genomföras", skriver Cas i domen.

"Spelaren misslyckades med att säkerställa att han följde antidopningsreglerna. Han gjorde det genom att inte förklara var han befann sig när testerna skulle göras".

Missar OS

Sverigeettan spelade nyligen grand slam-turneringen Wimbledon och slog amerikanen Taylor Fritz, då nia på världsrankningen. Men i den tredje omgången tog det stopp för Ymer.

Den 24-årige tennisstjärnan har tackat nej till veckans ATP-turnering i Båstad.

Avstängningen betyder att Ymer missar resten av året och hela 2024 – vilket även inkluderar Paris-OS. Han kan spela igen i början av 2025.

Cas beslut kan överklagas till en domstol i Schweiz.

TT har sökt Mikael Ymer och varit i kontakt med Åsa Hedin, ordförande i Svenska tennisförbundet, som har bett om att få återkomma. Svenske Davis Cup-kaptenen Johan Hedsberg har avböjt att kommentera.

Fakta: Mikael Ymer

Född 1998, 24 år gammal.

Är född i Skara.

Rankad på plats 51 i världen.

Tog sig till final i Wimbledons juniortävling 2015. Debuterade 2015 i Stockholm Open som 17-åring, fick genom det en plats i Davis Cup-laget.

Tog sig in på topp 100 2019, och nådde sedan topp 50 i april 2023. Han blev den första svensken att ta sig in i topp 50 sedan Söderling i maj 2012.

Spelade senast i Wimbledon där han åkte ut i tredje omgången mot colombianen Daniel Galán. Men för att ha tagit sig till den andra omgången fick den svenska tennisstjärnan 1,2 miljoner kronor.

I slutet av maj bötfälldes han med 430 000 kronor för att ha slagit sitt racket i domarstolen.

Fakta: Vistelserapportering

Vistelserapportering finns för att kunna göra oanmälda dopingkontroller under elitidrottares tränings- och uppbyggnadsperioder.

Eftersom det är svårt att göra dopingkontroller utanför tävling om man inte vet var idrottaren befinner sig, så bistår individuella idrottsutövare, lag och specialidrottsförbund med vistelseinformation.

En elitidrottare som är ålagd kravet att vistelserapportera skickar information om var hon eller han befinner sig under en vald 60-minutersperiod/dag, som ett maximum. Vissa är ålagda att rapportera färre tillfällen.

Cirka 330 elitidrottare och 68 lag vistelserapporterar.

Källa: Antidoping Sverige

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons