Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Woods nej till Sauditouren – erbjöds sju miljarder

Golflegendaren Tiger Woods har tidigare tackat nej till den saudifinansierade LIV-touren. Det betyder inte att de inte försökt. Touren lockade med över sju miljarder svenska kronor.
Golf • Publicerad 2 augusti 2022
Tiger Woods erbjöds sju miljarder kronor för att ansluta till LIV-touren. Arkivbild.
Tiger Woods erbjöds sju miljarder kronor för att ansluta till LIV-touren. Arkivbild.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Många anser att Tiger Woods är den störste golfspelaren genom tiderna. Därför är det ingen skräll att den skandalomsusade LIV-touren, finansierad av pengar från den saudiarabiska staten, försökt locka till sig 46-åringen.

"Man måste titta på de bästa"

Den amerikanska tv-kanalen Fox News pratade med vd:n och ansiktet utåt för touren Greg Norman på Donald Trumps bana Bedminster i New Jersey.

Annons

– Ja... Tiger är en av de viktigaste personerna inom golfvärlden och det är självklart att man måste titta på de bästa av de bästa. Det hade redan kontaktat honom innan jag blev vd, sade Greg Norman.

Summan det rapporteras om är mellan sju till åtta miljarder svenska kronor. Något som Norman bekräftar i intervjun.

– Summan var någonstans i den regionen ja.

Tiger Woods själv uttalade sig tidigare i juli om hans ställning till touren och var då väldigt kritisk till de som valt att gå över.

40 miljoner för en vinst

– De vänder ryggen till det som gett dem positionen de är i nu. Det enda spelarna får ut är pengar för att spela några få event. Jag kan inte se att det här är något bra för spelarna eller någon, sade han inför majorn British Open.

Banan i Bedminster, New Jersey, lockade skral publik i jämförelse med PGA-touren. Tävlingen vanns av Henrik Stenson i sin LIV-debut. Den förre Ryder Cup kaptenen lockades lockades enligt uppgifter med över 500 miljoner kronor för att ansluta. I och med vinsten fick han ytterligare 40 miljoner, enligt Golf Digest.

Den summan står sig blygsam om man jämför med vad tourens största stjärnor fick för att ansluta. Phil Mickelson sägs fått närmare 2 miljarder kronor och Dustin Johnson 1,5 miljarder.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som konkurrerar med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Bryson DeChambeau och Ian Poulter. Samt svensken Henrik Stenson, som vann den senaste tävlingen på Donald Trumps bana i New Jersey.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Stjärnorna lockas också med enorma sign on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Nästa tävling spelas på The International i Boston med start den 2 september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons