Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Wettergren: "Mår inte jättebra av att åka dit"

Landslagets representation vid VM i Qatar blir både kortvarig och fåtalig.
I en vecka är assisterande förbundskapten Peter Wettergren och matchbevakaren Lasse Jacobsson på plats.
Fotboll • Publicerad 8 november 2022
Assisterande förbundskapten Peter Wettergren gör VM-resan till Qatar så kort som möjligt. Arkivbild
Assisterande förbundskapten Peter Wettergren gör VM-resan till Qatar så kort som möjligt. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Förbundskaptenen Janne Andersson gjorde klart redan i slutet av september att han nobbar det hårt kritiserade mästerskapet, som inleds den 20 november.

– Fotbollsmässigt ska det bli intressant att följa även om jag inte är på plats. Jag har ingen uppgift att vara där, därför är jag det inte, säger Andersson.

Annons

Hans känslor inför VM är delade.

– Jag är kluven. Jag är så klart besviken över att vi inte är där. Det var inte så jäkla långt i från. Den andra sidan av myntet är att VM är i Qatar. Det positiva med att missa VM är att jag har sluppit svara på väldigt många frågor om Qatar. Man är naiv om man bara tror att det ska handla om fotboll.

Studerar Belgien

Ansvaret för att studera och analysera kommande motståndare ligger på Peter Wettergrens bord. Han samarbetar med matchbevakare – Lasse Jacobsson är en – och videoanalytikern Christoffer Bernspång.

Den senare var tänkt att följa med Wettergren och Jacobsson, men kan inte.

På Wettergrens och Jacobssons program står främst Belgiens inledande gruppspelsmatcher mot Kanada (23 november) och Marocko (27 november).

– Däremellan ska vi försöka se så många matcher som möjligt för att snappa upp trender i världsfotbollen. VM är den största turneringen för landslag. Tittar man på det strikt arbetsrelaterat måste man vara där och se. Det viktigaste är att se Belgien. Vi kan se deras två första matcher och sedan resten från tv hemma.

– Vi är där nere så kort tid som möjligt, säger Wettergren.

Intresset för Belgien? I vinter inleds EM-kvalet till slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Sverige börjar hemma mot Belgien på Friends arena den 24 mars.

TT: Hur bra koll har du på belgarna?

– De har en väldigt bra generation. De pratar om det själva, att nu måste den här generationen slå. De är högt rankade i världen och har några ruggigt bra spelare. Jag brukar säga att Kevin De Bruyne är en av världens bästa.

Annons

– Jag tror att de har ganska höga förhoppningar om att nu ska det bära.

"Emot allt"

TT: Hur känns det personligen att åka till Qatar?

– Det är klart att jag är emot allt vad den staten står för vad gäller mänskliga rättigheter, migrantarbetare, behandlingen hbtq-personer. Jag mår inte jättebra av att åka dit, men samtidigt är jag anställd av Svenska fotbollförbundet och ska försöka förbereda mitt lag på bästa sätt till mars.

– Därför ser jag det här som en arbetsrelaterad grej och vi bör ha någon på plats. Det är bra att vi gör en markering att inte Janne åker.

TT: Hade fotbollstränaren Peter Wettergren velat följa hela VM?

– Hade VM gått någon annanstans hade jag absolut velat vara där hela tiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons