Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Wallberg om skadan: "Får vara lite kreativ"

Det är drygt fyra veckor kvar till världscuppremiären i puckelpist, men Walter Wallberg har en nybruten handled.
Han stänger dock inte dörren för att tävla i premiären – om handen känns bra.
Puckelpist • Publicerad 1 november 2022
Walter Wallberg hoppas på snabb återhämtning.
Walter Wallberg hoppas på snabb återhämtning.Foto: Claudio Bresciani/TT

Med en månad kvar till säsongen sitter den regerande olympiske mästaren i puckelpist, Walter Wallberg, med ett gips kring vänster hand. 22-åringen bröt handleden under ett träningspass i förra veckan. Men trots att skadan är färsk, blir det bättre för varje dag.

– Det värker lite ibland, det är ju trots allt trasigt så det kommer väl att göra ont ett tag, men det har blivit betydligt bättre de senaste dagarna och det har bara gått en vecka, säger han.

Annons

Eftersom benbitarna låg så pass parallellt behövdes ingen operation och Wallberg behöver bara ha gipset i fyra veckor.

– Jag kanske missar en och en halv veckas skidåkning, kanske att jag behöver ta det lite lugnare när jag väl drar i gång sedan så det är klart man tappar lite. Jag hade velat få in fler repetitioner på ett hopp som jag tränat på under sommaren. Jag kommer inte att tappa något, men jag hade kanske kunnat ta två steg till eller ett i alla fall.

"Får vara kreativ"

Träningen blir begränsad, då han inte vill förvärra skadan.

– Puckelpist blir svårt just nu eftersom jag inte kan hålla i en stav och jag vill ju inte få så mycket stötar mot handleden heller, men fysträning är lätt att hålla i gång. Man får vara lite kreativ bara.

TT: När tror du att du kommer kunna tävla?

– Det beror på när jag tar av gipset, hur det är med smärta och rörligheten. Men säg att jag tar av gipset och det inte alls gör ont, då känner jag att det bara är att köra.

Sitsen han är i nu är en han aldrig tidigare varit i. Wallberg kliver in i säsongen som regerande olympisk mästare. OS-guldet hänger inte om halsen längre, men har följt med i uppladdningen inför den kommande säsongen, där VM i februari ingår.

– Det har varit fantastiskt att ta med sig den här säsongen i ryggen. Det är fantastiskt roligt att åka puckelpist när det går så pass bra så det har varit väldigt motiverande inför träningen. Man tar med sig också att man kan prestera och vara på den höga nivån under press och på de viktigaste tillfällena.

OS-feber

TT: Vad är det största målet, VM eller totala världscupen?

– Båda är lika stora. Nu blir väl totalen lite svårare med den här handen beroende på om jag startar första tävlingen och hur det känns de första veckorna med skidåkningen. Men VM känns som det största målet ändå, som är vartannat år.

Annons

Förutom den egna motivationen har Wallberg märkt av att hans OS-guld gett ett uppsving för puckelpist i Sverige.

– Bland annat är det större mediebevakning och större intresse för sporten rent allmänt, det har jag sett både i sociala medier och i sammanhang när vi tränar att folk kommer och tittar. Det var ett helt annat intresse för sporten efter det här OS-guldet.

Att det just var han själv som tog guldet som gett sporten ökat intresse är så klart en extra bonus.

– Det känns ju fantastiskt, så klart. Det har varit ett stort mål personligen att ta ett OS-guld och att det kan få den pushen för hela puckel-Sverige är otroligt kul, att bidra med till en sport jag älskar och har utövat sedan jag var 10 år gammal, säger Walter Wallberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons