Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Wada: Stäng av Valieva över OS 2026

Fyra år.
Så länge vill antidopningsorganisationen Wada se att Idrottens skiljedomstol, Cas, stänger av det ryska konståkningsfenomenet Kamila Valieva, 16.
Konståkning • Publicerad 14 november 2022
Kamila Valieva. Arkivbild.
Kamila Valieva. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Stängs 16-åringen av så länge missar hon nästa vinter-OS i Italien 2026.

Wada vill även att Valievas tävlingsresultat stryks från den 25 december i fjol, datumet då den då 15-åriga Valieva testade positivt för trimetazidin, en medicin som primärt används för att öka blodflödet till hjärtat, vilket kan hjälpa till med uthålligheten.

Annons

Valieva lämnade ett positivt dopningsprov vid de ryska mästerskapen i december 2021. Det blev inte känt förrän efter att hon lett det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen i Peking i februari. Hon stängdes av men fick tävla individuellt efter en överklagandeprocess i Cas tävla vidare i OS. Hon var dock märkbart påverkad av dopningsskandalen och slutade fyra.

Rusada, Rysslands antidopningsorganisation, har inte stängt av henne under dopningsutredningen och Valieva har fortsatt att tävla nationellt.

Ryska konståkare får inte tävla internationellt på grund av kriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons