Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

VM-matcher i ett gigantiskt beduintält

Ett enormt beduintält, en pop-up bestående av 974 fraktcontainrar – och Daniel Ståhls guldarena från friidrotts-VM 2019.
Det är några av arenorna där fotbolls-VM i Qatar spelas.
Fotboll • Publicerad 14 november 2022
al-Bayt-stadion, som påminner om ett jättelikt beduintält, är en av Qatars åtta VM-arenor. Arkivbild.
al-Bayt-stadion, som påminner om ett jättelikt beduintält, är en av Qatars åtta VM-arenor. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT
2019 vann Daniel Ståhl VM-guld i diskus på Khalifa International Stadium. Nu ska det spelas VM-fotboll där. Arkivbild.
2019 vann Daniel Ståhl VM-guld i diskus på Khalifa International Stadium. Nu ska det spelas VM-fotboll där. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Byggandet av arenorna och infrastrukturen inför VM i Qatar, som startar på söndag, har fått skarp kritik för hur landet behandlat migrantarbetare.

Men nu står arenorna klara – och de flesta är av de spektakulära slaget.

Annons

Här är de åtta arenor på vilka fotbollsmästerskapet kommer att spelas:

+ al-Bayt-stadion

Arenan i al-Khor, 35 kilometer norr om centrala Doha, ser ut som ett jättelikt beduintält. Belägen utanför huvudstadens tunnelbanesystem gör den till en av de mer svårtillgängliga arenorna för supportrarna.

Här spelas bland annat öppningsmatchen mellan Qatar och Ecuador samt en av semifinalerna.

+ Lusailstadion

I Lusail, en stad som fortfarande är under uppbyggnad, ligger mästerskapets största arena med en kapacitet på 80 000. Enligt arrangören finns planer för att göra om arenan till ett slags knutpunkt med bland annat skolor, caféer och butiker efter mästerskapet.

Här spelas den ena semifinalen samt finalen.

+ Ahmad bin Ali-stadion

Hemmaplan för al-Rayyan, en av Qatars mest framgångsrika fotbollsklubbar. Har byggts om helt inför VM, dock på samma plats som den ursprungliga arenan från 2003. Gränsar till landets ökenlandskap och efter mästerskapet kommer kapaciteten, just nu 40 000, att halveras.

Här spelas bland annat gruppspelsmatchen mellan USA och Wales.

Annons

+ al-Janoub-stadion

En av de mer visuellt slående arenorna. Belägen i al-Wakrah, en av Qatars äldsta befolkade områden, strax söder om Doha. Designen är inspirerad av de traditionella båtarna som används för bland annat pärlfiske.

Står värd för exempelvis en av kvartsfinalerna.

+ al-Thumama-stadion

Ligger nära Hamads internationella flygplats strax söder om centrala Doha. Utseendet påminner om keffiyeh, den traditionella huvudbonaden som bärs av män i Mellanöstern. Har kapacitet för 40 000 åskådare, men kommer precis som flera av de andra VM-arenorna att reduceras till hälften efter mästerskapet.

En av kvartsfinalerna kommer att spelas här.

+ Education City Stadium

Den juvelliknande arenan ligger i universitetsområdet i al-Rayyan, sju kilometer väster om Doha. Efter VM kommer arenan också att minska i kapacitet och planen är att skänka sittplatsernas säten till utvecklingsländer.

Här spelas Danmarks premiärmatch mot Tunisien samt en av kvartsfinalerna.

+ Khalifa International Stadium

Annons

Färdigbyggd 1976, men har sedan dess genomgått flera förvandlingar. Under åren har flera stora evenemang avgjorts här, som finalen i Asiatiska mästerskapen i fotboll 2011 och friidrotts-VM 2019 då Daniel Ståhl vann VM-guld i diskus.

Här spelas bland annat Englands premiär mot Iran.

+ Stadium 974

Den visuellt kanske mest slående och udda arenan. Belägen vid vattnet – och byggd av fraktcontainrar som syns längs med utsidan. "Pop-up"-arenan kommer att plockas isär helt efter VM. Siffran 974 refererar till Qatars telefonlandsnummer samt antalet containrar arenan är byggd av.

Här spelas bland annat gruppspelsmatchen mellan Mexiko och Polen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons