Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EHF tillbakavisar matchfixningsmisstankar

Två domarpar som dömer i pågående handbolls-VM kan ha varit inblandade i matchfixning, rapporterar danska TV2. Europeiska handbollsförbundet, EHF meddelar att man vidtagit alla korrekta åtgärder.
Handboll • Publicerad 15 januari 2023
Bild från lördagens match i handbolls-VM (grupp D) mellan Island och Ungern i Kristianstad Arena.
Bild från lördagens match i handbolls-VM (grupp D) mellan Island och Ungern i Kristianstad Arena.Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt rör det sig om 26 matcher mellan september 2016 och november 2017 som visar tydliga tecken på matchfixning. Bland dem finns såväl landskamper som Champions League-matcher.

I rapporten står det att man misstänker domare i matcherna för att ha "påverkat resultaten för olaglig vinning."

Annons

Sportradars granskning av matcherna inleddes efter att man kontaktats av flera spelföretag som upptäckt misstänkt spelbeteende kring matcherna i fråga.

Även TV2 har bett ett antal experter titta närmare på matcherna. Även dessa hittade misstänkta oegentligheter, så som felaktiga domslut som gav de exakta resultat som det satsats mycket pengar på.

EHF uttalar sig

Sportradar har inte velat ge några kommentarer men skriver i rapporten att den inte ska ses som bevis på matchfixning utan att det europeiska handbollsförbundet, EHF, bör utreda matcherna.

EHF fick ta del av rapporten redan 2018, men domarna har fått döma vidare.

Förbundet skriver i ett uttalande att man lämnade över informationen till österrikiska myndigheter så fort man fick dem.

"Såvitt EHF känner till har dessa utredningar av polisen hittills inte gett något resultat och spekulationerna förblev obevisade efter utredningen. EHF:s egna analyser av de aktuella matcherna ur sportslig synvinkel vid den tiden gav inga bevis som skulle ha motiverat påbörjandet av rättsliga förfaranden." skriver man.

Solberg vill inte kommentera

Domarna stängdes inte av eftersom varken EHF eller polis har hittat tillräckliga bevis för att motivera det. Vidare ber EHF personer som har någon ytterligare information att lämna in det till förbundet.

Sveriges landslag hade precis efter avslöjandet en planerad pressträff. När frågan lyftes om de misstänkta domarna ville förbundskapten Glenn Solberg inte kommentera saken.

– Jag har inte satt mig in i det. Och det är väldigt farligt att uttala sig om något man inte har kunskap om, sade han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons