Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Viruset kan stoppa kvalet: Ingen totalkatastrof

VM-succén blev utan silverfest – i stället har Sverige börjat jakten på nästa mästerskap.
Men frågan är om kvalet till Tokyo-OS kan spelas under coronapandemin.
Handboll • Publicerad 2 februari 2021
Hampus Wanne och Sverige förlorade VM-finalen mot Danmark men snart väntar jakten på ett nytt mästerskap: OS i Tokyo. Arkivbild.
Hampus Wanne och Sverige förlorade VM-finalen mot Danmark men snart väntar jakten på ett nytt mästerskap: OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mästerskapet i Egypten blev en svensk succé och silvret var herrlandslagets första VM-medalj på 20 år.

Något firande var det dock inte tal om.

Annons

Bara några timmar efter finalförlusten mot Danmark satt de flesta av spelarna på flyget till Frankfurt och därifrån reste de åt olika håll för att ansluta till sina klubblag.

På agendan: spel i European League och i Champions League.

– Det är jättetråkigt (att firandet uteblev). Jag vet att danskarna flög hem till Köpenhamn, så att de fick vara där några timmar innan de åkte vidare. Men tyvärr är det så här i de här tiderna. Klubbarna är spelarnas arbetsgivare och när de behöver dem så …, säger Fredrik Rapp, handbollsförbundets ordförande.

– Jag vet att spelarna var besvikna över det också men det var förutsättningarna redan innan, och det är inte så mycket att göra åt.

Planerar för silverfest

Silverfesten ska enligt Rapp inte vara skrotad helt och hållet. Däremot är planerna i dvala, i väntan på en ljusning under den rådande coronapandemin.

– Vi får se när i tiden det kommer, säger han.

– Vi ska definitivt försöka samla ihop gänget och uppmärksamma det på något sätt.

På grund av restriktioner lär det inte vara aktuellt under samlingen i mars, med EM-kvalet mot Montenegro på hemmaplan den 9 mars och sedan OS-kval mot Tyskland, Slovenien och Algeriet i Berlin 12–14 mars.

– Där är det nog nästan ännu svårare, då det lär bli en ännu tajtare bubbla. Tyskland är ju väldigt hårt uppstyrt, säger Rapp.

Osäkert med OS-kvalet

Frågan är om OS-kvalet – som skulle ha avgjorts i april i fjol men på grund av covid-19 flyttades fram till i år – ens kan spelas som planerat.

Annons

– Det tror jag är väldigt osäkert. Det beror lite på inreserestriktioner. Jag pratade med Norge och de var väldigt oroliga, de ska ha en grupp med ett asiatiskt lag och ett sydamerikanskt lag. Att de ska få resa till Norge är i dagsläget väldigt tveksamt.

– Det kan antingen vara så att man i stället går på rankning – men den olympiska rörelsen gillar inte det – eller att man försöker hitta en annan spelplats, där det är möjligt att ta lag från olika kontinenter. Men det här kommer nog inte ge sig förrän om ett par veckor.

Om kvalet avgörs via rankning – då är Sveriges herr- och damlandslag klara för sommarspelen i Tokyo.

– Vi är en av dem som drabbas minst av det här. För oss är vore det ingen totalkatastrof om det ställdes in, säger Fredrik Rapp, som dock inte vill ta ut något i förväg och väljer att vänta in besked kring kvalet.

– Alternativet är att man faktiskt kan spela. För vår del är det Tyskland som gäller, på herrsidan, och det är mycket möjligt att Berlin klarar av att ta emot lagen. Det vet vi inte riktigt ännu.

Fakta: Sveriges OS-kval

När: Herrarnas kval är planerat att avgöras 12–14 mars. Damernas spelas 19–21 mars.

Var: Berlin, Tyskland, för herrarna och för damerna gäller Llíria, Spanien.

Vilka lag möter Sverige: Tyskland, Slovenien och Algeriet för herrarna, Spanien, Senegal och Argentina för damerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons