Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill stänga av spelaren även vid friande dom

Svenska fotbollförbundet (SvFF) vill att den fyraåriga avstängningen mot den ex-allsvenske spelaren kvarstår, även om hovrätten friar honom i det uppmärksammade matchfixmålet.
Efter att domen fallit ska Riksidrottsnämnden avgöra om förbundets beslut kvarstår – eller hävs.
Fotboll • Publicerad 13 december 2021
Den åtalade spelaren anländer till tingsrätten. Arkivbild.
Den åtalade spelaren anländer till tingsrätten. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

På onsdag kommer hovrättsdomen mot den ex-allsvenske spelaren, som anklagats för mutbrott och spelfusk efter att – enligt åklagaren medvetet och mot betalning – ha dragit på sig ett gult kort i en allsvensk match våren 2019.

Elitspelaren friades i tingsrätten i somras, men straffades ändå med fyra års avstängning av fotbollförbundets disciplinnämnd i september.

Annons

Nämnden bedömde, utifrån bevisunderlaget som presenterades i tingsrätten, att det är "klart sannolikt" att spelaren och de tre andra inblandade i målet ägnat sig åt manipulation av idrotten och otillåten vadhållning.

Beslutet har överklagats och kommer att tas upp i Riksidrottsnämnden (Rin), som tar beslut efter att hovrättens dom fallit.

"Lägre beviskrav nödvändigt"

Om hovrätten friar spelaren innebär det inte per automatik att avstängningen hävs eller kortas. Rin prövar frågan utifrån samma reglemente som SvFF:s disciplinnämnd – och ställer samma beviskrav.

Att idrottens dömande organ har lägre beviskrav än rättsapparaten är en förutsättning för att se till att reglerna följs, säger Christine Stridsberg.

– När det gäller fall av matchfixning, dopning eller till exempel otillåten vadhållning, är det ett allvarlig hot mot verksamheten. De här förseelserna är svåra att upptäcka och att föra till bevisning i en domstol, så för att i praktiken kunna upprätthålla regelverket inom idrotten är det nödvändigt.

Förseelser som skadar förtroendet för sporten och som leder till negativ publicitet ses som extra allvarliga.

– Skadorna de medför gör att straffvärdena skjuter upp. Fotbollen lever på sitt förtroende, sin integritet. Om man får intrycket av att matchmanipulation tillåts förlorar det idrottsliga betydelse, vilket riskerar att skada intresset för fotbollen.

I samband med hovrättsförhandlingarna pratade spelaren för första gången med pressen och var då kritisk mot avstängningen.

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns, sade spelaren som tillhör en utländsk klubb.

Hans advokat påpekade att beslutet ödelagt spelarens karriär.

Ingen straffrabatt för "ödelagd karriär"

Annons

Christine Stridsberg förklarar att disciplinnämnden väger in att en avstängning slår hårdare mot en spelare som försörjer sig på fotbollen än en amatör.

– Å andra sidan så är förseelsen på den högsta elitnivån allvarligare, i och med att förtroendeskadan blir större. Så i det här fallet är det inte en förmildrande omständighet, det blir snarare en naturlig följd av regelbrottet, säger Stridsberg.

Elitspelaren är även avstängd internationellt av Fifa. Fifas beslut är i praktiken beroende av den svenska avstängningen med tanke på att förseelsen inte skett i samband med en internationell turnering, uppger Johan Claesson, integrity officer på fotbollförbundet.

Det innebär att om Rin väljer att gå på disciplinnämndens linje, står avstängningen fast även internationellt.

Då återstår bara en instans för en eventuell överklagan – Cas, idrottens skiljedomstol. Men Stridsberg ser det osannolikt att ärendet prövas där.

– Man är fri att skicka in en begäran om överklagan till vilken instans man vill, men Cas prövar i normalfallet dopningsfall eller tvister två parter emellan. Vi har inte haft något matchfixningsärende som tagit sig dit, säger hon.

Fakta: De inblandade

Här är de fyra åtalade personerna som är inblandade i fallet:

Ex-allsvenske spelaren

Friades från anklagelsen om tagande av muta och spelfusk i tingsrätten. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort, avsiktligt enligt åklagarsidan. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3. Spelaren ska ha betalat av hela lånet och även ränta. Han hävdar själv att det rör sig om ett regelrätt lån utan krav på motprestation. Åklagarna yrkade i hovrätten på villkorlig dom och dagsböter.

Hans avstängning: Fyra år.

Målvakten

En nu 35-årig man som dömdes för tagande av muta och spelfusk till villkorlig dom. Han är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019. Åklagarna yrkade på fängelse i två till tre månader.

Hans avstängning: Fem år.

31-åringen

Dömdes för givande av muta och spelfusk i delen som handlar om de sex division 3-matcherna, men friades i delen som rör den allsvenske spelaren. Mannen ska enligt åtalet ha betalat ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. 31-åringen ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning. Han hävdar att han har fått tillbaka pengarna av målvakten i kontanter. Åklagarna vill att han döms till fängelse i fyra till sex månader.

Hans avstängning: Sju år.

34-åringen

Friades helt i tingsrätten. Åtalades för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort, alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet. I hovrätten yrkade åklagarna på att han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Hans avstängning: Sex år.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet, förundersökningsprotokollet och tingsrättsdomen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons