Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill avsluta med guld: "Det perfekta läget"

Sista natten med gänget kan också bli den bästa.
Efter två succésäsonger i Brynäs kan Josefin Bouveng få avsluta med SM-guld innan USA-äventyret.
Ishockey • Publicerad 6 april 2022
I strålkastarljuset. Josefin Bouveng hoppas få avsluta Brynässejouren med SM-guld, här med SVT:s Dusan Umicevic efter segern i tisdags.
I strålkastarljuset. Josefin Bouveng hoppas få avsluta Brynässejouren med SM-guld, här med SVT:s Dusan Umicevic efter segern i tisdags.Foto: Pär Bäckström/TT

Efter krossen, 7–2, borta mot Luleå i tisdags kväll kommer allt att avgöras i Gävle på torsdagskvällen.

Vinnaren tar guldet.

Annons

Efter utskåpningen i den fjärde finalen – då Luleå hade chansen att säkra sitt fjärde raka SM-guld – är det fördel Brynäs.

Klubben har aldrig tagit SM-guld på damsidan, var favorit inför finalserien men stod plötsligt med ryggen mot väggen i tisdags kväll.

Då kom styrkedemonstrationen.

– Vi har inte vunnit något ännu, samtidigt krävdes det av oss att vinna förra matchen. Det ska bli grymt kul att spela inför en massa publik hemma, säger hon.

Hoppas på rekord – igen

I den förra hemmamatchen slogs publikrekordet för svensk damhockey, 6 537 åskådare, nu talar allt för att det slås på nytt bara fyra dagar senare, skriver Gefle Dagblad.

– Det borde ju vara så. Nu är det finalernas final och jag hoppas det blir fullsatt, säger Bouveng.

I rekordmatchen i söndags föll Brynäs med 0–2 – men känslan var ändå magisk säger hon:

– Det är jättekul att så många är genuint intresserade och vill komma och titta. Det ger oss en massa energi ute på isen. Det är en jättestor fördel för oss.

TT: Vad skulle det betyda att få avsluta med guld?

– Det vore det perfekta avslutet. Det har varit en fantastisk resa i Brynäs och att jag fått vara med på den resa som klubben gör, säger hon.

Flyttar till Minnesota

Annons

Bouveng flyttar efter säsongen till University of Minnesota för att kombinera ishockey och studier.

Egentligen skulle hon ha åkt för två år sedan, men pandemin kom i vägen. I stället flyttade den då 18-åriga Uppsalatalangen från Djurgården till Brynäs och fick sitt stora genombrott.

Hon gjorde 24 mål och 47 poäng på 36 matcher och vann sedan SM-slutspelets poängliga, men fick nöja sig med SM-silver efter finalförlust mot just Luleå.

Den här säsongen gjorde hon 24 mål och 46 poäng på bara 28 matcher i grundserien och i slutspelet har det blivit sju mål och elva poäng på nio matcher.

Hennes 3–1-mål i tisdags var det första i finalserien.

– Det var rätt skönt. Jag har haft lägen tidigare, men generellt har det varit ganska målsnåla matcher och det gör det extra skönt, säger Bouveng som gjort flest mål i slutspelet.

Kedjan med schweiziskan Lara Stalder (avstängd i final 2 och 3), tjeckiskan Katerina Mrazova och svenska Josefin Bouveng sattes i hop redan tidigt förra säsongen och öser in poäng.

De är etta, tvåa och fyra i slutspelets poängliga. Tre olika nationaliteter som blivit den perfekta enheten på isen.

– Man märkte direkt att Lara var tillbaka senast. Det är två fantastiska spelare jag spelar med, jag tror vi passar så bra ihop för att vi tänker så himla lika. Vi kompletterar varandra bra, vi hjälper varandra och har hittat en naturlig kemi, säger Bouveng.

Fakta: Poängligan i slutspelet

1) Lara Stalder, Brynäs, 7 matcher–6 mål–7 assist–13 poäng.

2) Katerina Mrazova, Brynäs, 9–3–10–13.

3) Maja Nylén Persson, Brynäs, 9–3–9–12.

4) Josefin Bouveng, Brynäs, 9–7–4–11.

5) Denisa Krizova, Brynäs, 9–6–4–10.

Noora Tulus, Luleå, 11–6–4–10.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons