Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vasaloppet befarar attacker från miljöaktivister

Vasaloppets samarbete med oljebolaget Preem har väck ilska och protester.
Arrangören fruktar nu aktioner från miljöaktivister som kan påverka söndagens lopp.
"Det bör de inte komma undan med, utan att det uppmärksammas", skriver Daniel Bengtsson, kommunikationschef för Greenpeace i Norden.
Skidor • Publicerad 5 mars 2023
Arrangören av Vasaloppet är redo för attacker från miljöaktivister. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Miljöaktivister från flera organisationer har senaste tiden slagit till mot skidsporten:

+ I norska skidpremiären i Beitostølen gjorde skidåkaren Emil Johansson Kringstad en manifestation i Greenpeace namn mot norska skidförbundets samarbete med Norges statliga oljebolag.

Annons

+ Under med en världscuptävling i Lillehammer genomförde en norsk miljöorganisation en aktion med budskapet att stoppa oljeprospekteringen.

Avslöjar inte

Daniel Bengtsson, Greenpeace kommunikationschef i Norden, vill inte avslöja om organisationen planerar några aktioner på söndagen. Han ger i stället följande skriftliga svar:

"Genom att sponsra Vasaloppet får oljebolaget Preem hjälp att nå en storpublik och förknippa sitt varumärke med vintersport. Samtidigt får alla skidåkare allt färre skiddagar på grund av samma företags verksamhet, som vi vet driver på klimatförändringar och snösmältning. Det bör de inte komma undan med utan att det uppmärksammas."

Mardröm för arrangören

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, berättar att man är beredd på miljöattacker:

– Vi har en plan och ser över hur stor sannolikhet det är.

Ett mardrömsscenario är att en aktion påverkar utgången av tätstriden.

– Det klart att man funderar ett par extra varv om det skulle finnas en förhöjd risk för detta. Nu har vi en större närvaro i den frågan, säger Johan Eriksson.

TT: Är det möjligt att bevaka en sträcka på nio mil?

– Vi ser stora utmaningar att täcka hela den arenan. Vi får välja fokusområden. Av sakens natur berättar jag inte var de områdena finns någonstans.

TT: Hur jobbar ni för att kartlägga risken för sabotage?

Annons

– Vi samverkar i olika roller med myndigheter i samhället. Jag litar på att övriga myndigheter sköter sina delar, svarar Johan Eriksson.

Ser över samarbetet

Vasaloppets samarbete med Preem har skapat en debatt med tanke på att skidsporten är påverkad av klimatutvecklingen.

TT: Varför gör ni detta?

– Anledningen till att vi gått in i det här samarbetet är att vi har en gemensam bild av hur vi kan utveckla arrangemanget och sänka våra energiutsläpp tillsammans med de energibolag vi valt att jobba med. Vi ser effekter att det hjälpt oss.

Johan Eriksson öppnar samtidigt för att Vasaloppet kan se över samarbetet med Preem:

– De här frågorna har en tendens att bli stora globala frågor. Därför ska titta på vilken roll i framtiden vi ska spela i den globala världen.

Fakta: Klimataktioner

Den senaste tiden har klimataktivister gjort aktioner i både Sverige och andra länder. Här är några exempel:

2022

+ Augusti: Tolv klimataktivister blockerade E4 genom att klistra fast sig på vägen. Det uppstod långa bilköer och utryckningsfordon hindrades. Nio av dem dömdes senare för detta till villkorlig dom och tre fick skyddstillsyn.

+ Oktober: Två klimataktivister klistrar fast sig i konstverket "Flicka med pärlörhänge", som hänger i Haag i Nederländerna.

+ November: Flygplatsen Schiphol i Nederländerna stormas av 500 klimataktivister.

+ November: Mitt under "Idol"-finalen i Stockholm sprang en klimataktivist upp på scen.

+ November: Skidåkaren Emil Johansson Kringstad protesterade för miljön när han efter målgången i norska skidpremiären vecklade upp en banderoll framför tv-kamerorna.

+ December: I början av herrarnas 20-kilometerslopp, i samband med världscupen i Lillehammer, ockuperade klimataktivister en del av banan och hällde ut röd färg samt vecklade ut en stor banderoll över spåret.

2023

+ Februari: I samband med Loreens framförande under Melodifestivalen i Malmö sprang en aktivist från gruppen "Återställ våtmarker" upp på scenen. Loreen fick göra om uppträdandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons