Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Världsårsbästa av Sjöström: "Superhärligt"

För första gången på tre år fick Sarah Sjöström simma inför hemmapubliken.
Då slog hon världsårsbästa två gånger om på 50 meter fjäril.
Simning • Publicerad 9 april 2022
Sarah Sjöström skänkte sin medalj och skrev en av många autografer till Nova efter segern på hemmaplan i Swim Open.Foto: Fredrik Persson/TT
Louise Hansson.Foto: Fredrik Persson/TT

Den 28-åriga svenska stjärnan fick skriva autografer och och ta bilder med unga supportrar efteråt och gjorde det med ett leende i sin första start i Stockholm sedan 2019.

Tävlingen 2020 ställdes in på grund av pandemin och i fjol hade Sjöström brutit armbågen efter isfläcksdramat och missade tävlingarna som avgjordes utan publik.

Annons

På läktaren i Eriksdalsbadet satt föräldrar, pojkvännen Johan de Jong Skireus, vänner och bekanta.

De fick se en Sjöström som gasade ifrån konkurrenterna sin vana trogen.

Utklassade konkurrenterna

Trots den korta distansen blev segermarginalen nästan en sekund.

Sjöströms hade satt världsårsbästa på sin världsrekordgren redan i försöken på morgonen och putsade den tiden med ytterligare 16 hundradelar i finalen. Tvåan Emelie Beckmann, Danmark, var 97 hundradelar bakom och trean Sara Junevik 1,02 efter.

– Jag är supernöjd. Det är bara två månader till VM så jag försöker ta varje tillfälle att träna på att göra bästa möjliga lopp. Sedan är det kul att det gick snabbare när man fick jobba på någon detalj i finalen också, säger Sjöström.

Tiden var Sjöströms snabbaste på distansen sedan 2019 och 38 hundradelar snabbare än Maia Morellis världsårsbästa satt vid de argentinska mästerskapen.

– Det känns skönt att kunna simma på de här tiderna redan i april. Nu vill man bara bli bättre inför sommaren, säger Sjöström.

Stark Hoff

Oskar Hoff slog svenskt rekord på 50 meter fjäril och putsade legendaren Lars Frölanders svenska rekord från 2008 med en hundradel till 23,55.

– Jag var nära för en vecka sedan så det var skönt att pressa ned det, säger Hoff som då gjorde 23,60.

Redan då fixade han en VM-biljett och mästerskapet i Budapest i juni blir hans debut i ett långbane-VM.

Annons

Nu siktar han på att slå Lars Frölanders svenska rekord på den dubbla distansen, 52,00 från OS-guldloppet i Sydney 2000.

– Det är 100 som är det viktiga, det är det legendariska. Så jag jobbar på det, säger Hoff som blev tvåa i loppet.

Det blev ytterligare två grensegrar genom Erik Persson på 200 meter bröstsim och Louise Hansson på 50 meter ryggsim.

Louise Hansson vann på nya personliga rekordet 28,32 och med rekord redan i försöken blev sänkningen sammanlagt 28 hundradelar.

Men Hansson, OS-femma på 100 meter fjäril, missade dock VM-kvalgränsen med en tiondel och var besviken efteråt.

– Det hade varit skönt att ta det, men det kändes att jag inte har släppt på träningen inför Swim Open. Det känns väldigt bra till 35-40 meter, men sedan blev det tungt, säger hon.

Erik Persson besegrade OS-bronsmedaljören Matti Mattsson, Finland, på 200 meter bröstsim och vann på 2.09,16, 1,5 sekunder över sitt eget svenska rekord.

Fakta: Sommarens mästerskap

+ VM i Budapest avgörs 18 juni-3 juli, simdelen 18-25 juni.

+ EM i Rom 11-21 augusti, simningen 11-17 augusti.

Swim Open är också VM-kval för de svenska simmarna, kvalperioden är 1 mars-15 maj. OS-finalisterna är förhandsnominerade, Sarah Sjöström (50 och 100 meter fritt, 100 meter fjäril), Louise Hansson (100 meter fjäril), Sophie Hansson (100 meter bröstsim) och Erik Persson (200 meter bröstsim). Den första delen av VM-truppen presenteras i nästa vecka efter Swim Open.

Kvalperioden för EM är 1 maj-4 juli. Samtliga VM-simmare är automatiskt klara för EM.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons