Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Varför tog 15-åriga OS-stjärnan hjärtmedicin?

Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, har testat positivt för ett dopningsklassat läkemedel som används för att behandla hjärtproblem. Det förbryllar medicinska experter.
Konståktning • Publicerad 12 februari 2022
Kamila Valieva, 15, kan kanske ha haft otillåtna fördelar av trimetazidin, men experter är inte helt säkra på det.
Kamila Valieva, 15, kan kanske ha haft otillåtna fördelar av trimetazidin, men experter är inte helt säkra på det.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Valieva lämnade det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, men först den 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm, enligt den internationella testningsorganisationen ITA.

Om Valieva fälls för dopning riskerar det ryska laget att fråntas OS-guldet i lagtävlingen och supertalangen kan stoppas från den individuella tävlingen i nästa vecka, där hon är guldfavorit.

Vissa experter skeptiska

Annons

I centrum för dopningsskandalen står hjärtmedicinen trimetazidin, som ibland även kallas TMZ, en otillåten substans i idrottssammanhang. Men hur skulle läkemedlet ha kunnat hjälpt den 15-åriga Kamila Valieva? Experter är inte helt säkra.

– Chansen att trimetazidin skulle ha hjälpt hennes framträdande är, enligt min åsikt, noll, säger Benjamin Levine, professor i träningsvetenskap vid University of Texas Medical School, till The New York Times.

Michael Joyner, en annan expert på området vid ansedda Mayo Clinic, ställer sig också frågande.

– Jag kan inte tänka mig att en konståkare tar det här läkemedlet. Det är ett enda stort huvudbry, säger han till NBC News.

Trimetazidin används för att förebygga kärlkramp, som orsakas av ett minskat blodflöde till hjärtat. Det är ett så kallat metaboliskt medel, som påverkar ämnesomsättningen, och tros skydda mot en minskad blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Men substansen används också för att behandla yrsel och tinnitus och vissa synrubbningar, enligt den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Förbjöds 2014

Andra experter ser ändå att substansen kan ge otillåtna fördelar. Det skrevs upp på listan för otillåtna preparat under tävlingar 2014, och förbjöds även utanför tävlande 2015.

– Det ändrar sättet som hjärtmuskeln metaboliserar, eller får sin energi. Eftersom den kan ha den effekten på en rätt viktig muskel i kroppen så antar jag att den kan användas för prestationsförbättrande syften, säger Malcolm McLeod, lektor i kemi som bland annat forskar kring dopning, vid Australian National University, till Reuters.

The Washington Post beskriver det som att läkemedlet gör att hjärtat använder sig mindre av fettsyror och mer av glukos i förbränningen, vilket kräver mindre syre. Men en del experter säger att det har främst borde ha betydelse för uthållighetsidrotter som cykling, rodd och långdistanslöpning.

"Inte oväsentlig"

Men The New York Times att substansen skulle kunna ha betydelse under andra halvan av konståkarnas program, när bonuspoäng ges för hopp. Läkemedlet ska normalt tas dagligen, och antagligen försvinner det ut ur kroppen på några dagar.

Annons

– Effekten av medicinen är beroende av att den finns i kroppen. Så när den väl spolats ut misstänker jag att det inte finns några långvariga fördelar med den, säger McLeod till Reuters.

Men trimetazidin kan också ha haft en mer indirekt effekt, att den hjälpt Valieva att träna hårdare och återhämta sig snabbare, enligt idrotts- och narkosläkaren Robby Sikka, som bland annat arbetat med NFL- och NBA-lag.

– Om det fick henne att få ett ökat självförtroende att göra de hopp hon gjorde, så är medicinens effekt inte oväsentlig för hennes prestation, säger han till The Washington Post.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons