Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

van der Poels nya projekt: fler OS-guld

Själv ska han inte jaga några egna olympiska guld.
Däremot ska Nils van der Poel, 26, hjälpa andra.
Olympiskt • Publicerad 14 oktober 2022
Nils van der Poel har ett nytt projekt på gång.
Nils van der Poel har ett nytt projekt på gång.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vintern närmar sig och skridskosäsongen har nyligen börjat. Men den dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel är inte med.

Lite mer än ett halvår efter att han bärgade dubbla OS-guld i Peking fortsätter han att vara helt tillfreds med att inte elitidrotta längre.

Annons

– Absolut. Men det är klart att jag saknar det. Nu börjar tävlingarna komma i gång och när jag ser ett resultat tänker jag att det där kan jag göra bättre, säger van der Poel.

Han fortsätter:

– Men jag är inte längre villig att leva livet på det sättet. Jag tror att jag behöver någon annan stimulans för att utvecklas som person, säger han.

Idrottare hörde av sig

Nils van der Poel hade kallat till presskonferens under fredagen. Men det handlade alltså inte om att han skulle snöra på sig skridskorna igen eller påbörja en elitsatsning i en annan idrott.

I stället ska han hjälpa andra idrottare nå framgångar.

Han berättar att idrottare som simmaren Victor Johansson och långdistanslöparen Andreas Almgren har hört av sig under året om tips och råd – men även svenska OS-medaljörer.

I det nystartade bolaget Sports & Relations ska ha en mentor- och rådgivarroll. Tillsammans med Urban Johansson, vd i försäkringsbranschen, och tidigare skridskoåkaren Björn Forslund, ligger han bakom det nystartade företaget.

Bland annat vill man hjälpa idrottare att bygga ekonomiska förutsättningar, bygga ett varumärke men framför allt att skapa sportsliga framgångar som ska generera i fler svenska OS-guld.

– Jag ska fortsätta att verka för fler svenska OS-guld. Men jag ska göra det på ett helt annat sätt, säger Nils van der Poel.

Hittills är skidåkaren Fredrik Andersson, som vann femmilen på SM i våras, knuten till projektet. Idrottare ansöker själva för att få vara med och man vill både ha med etablerade idrottare samt kommande idrottsstjärnor.

Konkurrerar inte med SOK

Annons

Svenska olympiska kommittén (SOK) har projekten Olympisk offensiv samt Topp och talang-programmet för att hjälpa svenska olympier. Men van der Poels satsning är inget som kommer att konkurrera med det. Faktum är att 26-åringen lånade SOK:s lokaler för fredagens pressträff.

– Vi vill stötta svenska olympier och unga blivande olympier och det är jag övertygad om att SOK ser på med goda ögon, säger van der Poel.

TT: Gäller det bara svenska idrottare?

– Inledningsvis börjar vi där. Vart det tar vägen vet vi inte men företagsnamnet är ju engelskt av en anledning, säger han.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996.

Sport: Skridsko. Men har har lagt ner sin elitsatsning.

Främsta meriter: OS-guld på 5 000 meter 2022 (nytt olympiskt rekord, 6.08,84), OS-guld på 10 000 meter 2022 (nytt världsrekord 12.30,74), VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021, guld i allround-VM 2022 (svenskt rekord: 148,696). Världsrekord på 5 000 meter (6.01,56). Guld på junior-VM på 5 000 meter 2014 och 2015.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons