Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valieva straffas inte av Rusada

Den ryska antidopningsbyrån Rusada kommer inte att straffa konståkaren Kamila Valieva för hennes brott mot dopningsreglerna, meddelar den internationella motsvarigheten Wada.
Organisationen uttrycker sin oro över bristen av påföljder.
Konståkning • Publicerad 14 januari 2023
Rusada kommer inte att stänga av Kamila Valieva för hennes positiva dopningsprov under OS. Arkivbild.
Rusada kommer inte att stänga av Kamila Valieva för hennes positiva dopningsprov under OS. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryska supertalangen Kamila Valieva, 16 år, ledde det ryska konståkningslaget till guld i lagtävlingen i OS. Bara några dagar efter det kom beskedet att ryskan testats positivt för dopning redan före OS.

Hon hade tagit en dopningsklassad medicin som används för hjärtproblem. Efter beslut från Cas, idrottens skiljedomstol, fick hon tävla vidare i OS, men missade medalj individuellt.

Annons

Utredningen efteråt har varit utdragen och Wada har uttryckt sitt missnöje över att ingen dom kunnat slås fast tidigare.

Rusada har nu meddelat Wada att en tribunal inom Rusada kommit fram till att trots att Valieva bröt mot antidopningsreglerna, bar hon inget ansvar för det. Domen blir därför att hon enbart diskas från tävlingen hon deltog i dagen provet togs.

Domen är inte publicerad av Rusada med hänvisning till Valievas, som var 15 då provet togs, unga ålder.

Wada meddelar dock att man är bekymrad över den milda domen och kommer att titta närmare på den innan man bestämmer sig för eventuella åtgärder men nämner att en överklagan till Cas är möjlig.

Wada har tidigare sagt att man yrkar på en fyraårig avstängning för Valieva, och det sista ordet är garanterat inte sagt.

Rusadachefen Veronika Loginova tror att domen kan ändras från ryskt håll. Till den statliga nyhetsbyrån Tass säger hon att Rusada kan komma att överklaga tribunalens beslut, men att man först ska gå igenom den fullständiga domen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons